Annons:

Krav på jobbsökande ska minska

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-11-24

Arbetssökande ska inte längre tvingas söka jobb de inte är kvalificerade för. Det lovar Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg i en intervju i Dagens Nyheter.

Den regel som krävde att varje arbetsförmedlare i varje möte med en arbetssökande skulle överlämna ett antal jobbförslag har tagits bort. Enligt generaldirektör Mikael Sjöberg ledde den regeln till att vissa arbetsförmedlare slumpvis tog ut 20 jobb ur systemet utan någon som helst matchning. Och den arbetssökande kände sig tvungen att söka alla dessa jobb, trots att det inte fanns några förutsättningar att han eller hon skulle få det sökta jobbet.

De onödiga jobbansökningarna är ett skäl till att arbetsgivare undvikit att anmäla lediga jobb till Arbetsförmedlingen. Arbetsgivarna ska inte längre dränkas i irrelevanta ansökningar:

”Verksamheten möter varken de arbetssökandes eller arbetsgivarnas förväntningar”, säger Mikael Sjöberg till Dagens Nyheter.

Nu ska Arbetsförmedlingen reformeras. Mer krut ska läggas på dem som står närmare arbetsmarknaden. Det första mötet med arbetsförmedlaren ska bli bättre och mer inriktat på individen, säger Mikael Sjöberg. Nyutvecklade IT-system ska ge arbetsförmedlarna bättre stöd i arbetet med att möta de arbetslösa.

”Där får vi möjlighet att känna av vem som behöver mer stöd i form av fler fysiska möten, och vilka som kan klara sig själva tillräckligt väl med e-tjänster. Arbetsförmedlaren ska ha en så bred åtgärdspalett som möjligt”, säger han till tidningen.

Arbetsförmedlingen ska också bli mer attraktiv för arbetsgivarna. Det är för att skapa utrymme för mer arbetsgivarkontakter som 100 av 320 kontor ska läggas ned, säger Mikael Sjöberg.

”Vi måste helt enkelt träffa och prata mer med arbetsgivarna. Genom närmare kontakter och dialog kan vi ibland också upptäcka nya rekryteringsbehov i företagen.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA