Konspirationsteorier hotar demokratin

CORONA2021-04-22

Konspirationsteorier är en samhällsutmaning som hotar hanteringen av covid-19 och i förlängningen vår demokrati. Den slutsatsen drar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i en ny studie.

Den finns enligt MSB ett växande behov av att upptäcka och motverka desinformation, felaktig information och vilseledande information om vaccinationen mot covid-19. Myndigheten har låtit ta fram en kartläggning av aktuella konspirationsteorier, som visar vad de har gemensamt och hur de uppstår och utvecklas.

”Studien är mycket värdefull då den lyfter fram viktig kunskap om både hur och varför vi behöver stärka samhällets förmåga att hantera effekterna av de konspirationsteorier som utmanar målen för vår säkerhet”, konstaterar Mikael Tofvesson, chef på MSBs enhet för skydd mot informationspåverkan, i ett pressmeddelande.

MSB konstaterar att pandemin är svår att förstå och ibland att acceptera för en del människor. Osäkerhet och rädsla underlättar spridningen av konspirationsteorier som bryter ned tillit och påskyndar radikaliseringsprocesser. De kan leda till att människor ifrågasätter vetenskaplig expertis, misstror det politiska ledarskapet, myndighetsutövningen och hur landet styrs. Det är enligt myndigheten en snabbväxande samhällsutmaning som utgör ett hot mot hanteringen av covid-19 och i förlängningen vår demokrati.

Enligt MSB är det första gången en sådan studie gjorts med fokus på covid-19 i Sverige. Den kan användas direkt i krishanteringen.

”Nuvarande situation, då det sprids konspirationsteorier mot vaccineringen mot covid-19 som resulterar i att befolkningen på olika sätt vilseleds är allvarlig. Konspirationsteorier kan även användas av främmande makt för att skapa splittring och undergräva tilliten för våra institutioner. Det är utan tvekan så att vi behöver öka medvetenheten hos allmänheten och myndigheter om detta problem”, understryker Mikael Tofvesson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

MSB Forskning Corona
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA