Jobbmatchning fungerar bra

ARBETSFÖRMEDLINGEN2008-11-18

Varannan arbetsgivare anmäler lediga platser till Arbetsförmedlingen, och nio av tio av dem får tillräckligt många sökande till jobbet. Det visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

Enligt Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsrapport fungerar matchningen på arbetsmarknaden bra med hänsyn till konjunkturen. Under förra året anmäldes hälften av alla lediga platser till Arbetsförmedlingen. Det är en klar ökning jämfört med tidigare år.

Nio av tio av arbetsgivarna har fått tillräckligt många sökande till de lediga platserna. Orsaken till att platser inte fått tillräckligt med sökande är enligt rapporten oftast att de som sökt inte har den kompetens som arbetsgivaren vill ha. Bara någon procent av platserna har inte fått några sökande alls.

”Vi arbetar systematiskt med att förbättra och öka Arbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare”, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez Svankvist i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingen erbjuder arbetsgivare fördjupat stöd vid rekrytering genom att anvisa lämpliga sökande till den lediga platsen. Detta leder ofta till att platsen tillsätts snabbare. Andelen sådana överenskommelser ökade under kvartal tre 2007 till cirka 15 procent, men andelen har minskat kraftigt och uppgår för närvarande till sju procent. En förklaring kan vara att tillgången på lämpliga sökande hos Arbetsförmedlingen har minskat.

Andelen som fick jobb har sjunkit det senaste året bland arbetslösa med medellånga och långa inskrivningstider. Även bland dem som har kortare inskrivningstider har andelen som får arbete minskat. De flesta som får ett jobb har själva hittat det i Platsbanken. Få blir anvisade av Arbetsförmedlingens handläggare.

Enligt rapporten prioriterar Arbetsförmedlingen sökande som befinner sig långt från arbetsmarknaden. Bland dem är det också en större andel som får arbete via förmedlingens personal.

Fyra av fem av dem som har a-kassa och drygt varannan av dem som inte har ersättning får en handlingsplan uppdaterad inom sex månader. Bland dem som har längre inskrivningstid än 420 dagar är andelen med uppdaterade handlingsplaner lägre. Enligt rapporten är det ett problem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA