JK tar Skatteverket i örat

SEKRETESS2012-12-21

Justitiekanslern, JK, har beslutat att Skatteverket ska betala 15 000 kronor i skadestånd till en anställd för brott mot efterforskningsförbudet.

I slutet av 2009 publicerade Dalarnas Tidningars nätupplaga en artikel om en företagare som Skatteverket skönstaxerat. Företagaren skrev ett e-brev till Skatteverket, där han hävdade att informationen som artikeln byggde på måste ha kommit från en namngiven tjänsteman på Skatteverket, som arbetat med hans fall. I brevet skriver han att han ”ansöker om att Skatteverket undersöker hur… hemlig info ang min process med Skatteverket har läckt ut till allmänheten”.

Mailet ledde till att Skatteverket startade en internutredning avseende brott mot sekretessreglerna. I samband med utredningen intervjuades den ansvarige skatterevisorn av internutredaren.

JK påpekar att det enligt Tryckfrihetsförordningen bara är JK som får besluta om förundersökning om brott mot sekretessen. Det samtal som hölls med skatterevisorn innebar att internutredaren bröt mot efterforskningsförbudet, oavsett om frågan om det var hon som lämnat ut uppgifter till media ställdes eller inte.

I sin anmälan till JK krävde skatterevisorn ett skadestånd motsvarande 32 månadslöner, eftersom hon upplevt situationen som mycket stressande. Hon hade anmält till arbetsgivaren att hon kände sig hotad av den skönstaxerade företagaren, men hotet utreddes aldrig. Istället blev det en utredning om hon brutit mot sekretessen genom att lämna ut uppgifter som skulle omfattats av meddelarfriheten. Enligt JKs utredning var de uppgifter som publicerades sådana att de fanns att tillgå som allmänna och offentliga handlingar.

Enligt JKs beslut innebar Skatteverkets agerande en kränkning av skatterevisorn. Därför är hon berättigad till skadestånd. Enligt JK är 15 000 kronor ett skäligt skadeståndsbelopp. Om skatterevisorn har andra anspråk på ersättning får hon själv med hjälp av facklig organisation vända sig till arbetsgivaren inom ramen för arbetsrätten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA