Industrins nivå ej hög nog för lärarna
Lärarna kräver mest av alla i den pågående avtalsrörelsen. Yrkandet från de båda lärarförbunden är sifferlöst men är på sikt menat att ge 10 000 kronor mer.
Lärarlönerna ligger 10 000 kronor lägre än jämförbara grupper med lika lång utbildning som civilingenjörer och civilekonomer. Det hävdar TCOs Lärarförbundet och Sacos Lärarnas riksförbund.
Deras gemensamma yrkande som överlämnades sent på tisdagen är sifferlöst. Men motparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) bör tolka det som att förbunden redan i kommande avtal vill ha ett första tydligt steg mot en relativ höjning, en så kallad relativlöneförskjutning. Slutmål är 10 000 kronor högre lön.
”Lärarna måste vara högt prioriterade i årets avtalsrörelse, för att flera studenter ska vilja utbilda sig till lärare”, kommenterar Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner i ett pressmeddelande.
Förbundens argument är, enligt Lärarnas tidning, dessutom att regeringen beslutat att bidra till högre löner samt att det finns ett starkt stöd från allmänheten.
SKL meddelade på onsdagen att det är oacceptabelt med löneanspråk som strider mot principerna för den svenska lönebildningen, det vill säga att det är den internationellt konkurrensutsatta industrin som fastställer taket för höjningarna, det så kallade märket.
Sådana anspråk kan äventyra Sveriges ekonomi, kommenterar förhandlingschef Ingela Gardner Sundström på SKLs hemsida.
Industrins avtal, som blev klart i december, ger 3 procent på 14 månader.
När Kommunal några dagar före jul lämnade sina yrkanden till SKL var de likt lärarnas högre än industrins färdiga avtal. Kommunals drygt 500 000 medlemmar vill ha 3,5 procent, plus 100 kronor per person i en jämställdhetspott.
Förbundets avtalssekreterare Lenita Granlund vill förhålla sig delvis fritt till märket.
”Självklart är det viktigt att ta hänsyn till det utrymme som förhandlas fram i den konkurrensutsatta industrin. I den meningen är det avtalet fortfarande normerande. Men det är orimligt att det är på kronan och öret samma utrymme som ska gälla i alla branscher. Det skulle cementera och till och med förvärra obalanserna på den svenska arbetsmarknaden” kommenterar hon på Kommunals hemsida.
Svensk Handel erbjöd i dag, torsdag, sina motparter samma höjning som industrin: 2,6 procent på tolv månader, rapporterar TT.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.