IAF visar brister hos Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-08-28

Risken att som arbetssökande bli kontrollerad av Arbetsförmedlingen är betydligt mindre i Stockholm/Gotland och Norra Mälardalen än i resten av landet. Det visar en granskning från IAF.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har granskat hur Arbetsförmedlingen följer upp att arbetssökande verkligen söker anvisade jobb. Granskningen visar bland annat att det finns stora regionala skillnader mellan Arbetsförmedlingens marknadsområden. I alla marknadsområden utanför Stockholm/Gotland, förutom Norra Mälardalen, är det väsentligt högre sannolikhet för att arbetssökande blir föremål för uppföljning. Enligt IAF beror skillnaderna inte på någon annan faktor som kön, ålder, utbildning, födelseland eller grad av arbetslöshet. En möjlig förklaring kan enligt myndigheten vara att kulturen på de olika arbetsförmedlingskontoren är olika.

Enligt rapporten är det statistiskt säkerställt att den yngsta åldersgruppen, upp till 24 år, mer sällan blir kontrollerade än de övriga åldersgrupperna. Enligt IAF kan det bero på om och hur de arbetssökande svarar på en anvisning. Arbetssökande som låter bli att svara på en anvisning slipper oftare undan att kontrolleras.

IAFs granskning visar också på stora brister när det gäller Arbetsförmedlingens rapportering till a-kassorna. Varannan av de fall där arbetssökande inte sökt anvisade jobb under förra året ledde inte till någon underrättelse till a-kassan.

”Varje gång en underrättelse inte lämnas är det risk att en felaktig ersättning betalas ut”, skriver IAF i rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA