Historiskt stor brist på arbetskraft
Arbetslösheten kommer att öka under nästa år, bedömer Arbetsförmedlingen i en ny prognos. Samtidigt bromsas uppgången av den historiskt höga bristen på arbetskraft, spår myndigheten.
I ett pressmeddelande konstaterar Arbetsförmedlingen att Sverige förväntas gå in i en lågkonjunktur nästa år och med det följer även en ökad arbetslöshet. Samtidigt upplever arbetsgivarna att bristen på arbetskraft fortsatt att öka under hösten. Den stora bristen på kompetens medför att arbetsgivarna i större utsträckning värnar om att behålla sin personal, skriver Arbetsförmedlingen. Det kommer att bidra till att uppgången av arbetslösheten bromsas.
”Arbetsgivarna är mer försiktiga att nyanställa, men vi ser ingen tvärinbromsning som vi kunde göra inom delar av arbetsmarknaden under pandemin. Det kommer vara fortsatt stor efterfrågan på utbildad arbetskraft, inte minst inom vård och omsorg”, understryker Arbetsförmedlingens enhetschef Anders Ljungberg i pressmeddelandet.
Långtidsarbetslösa som varit utan arbete i mer än tolv månader kommer enligt Arbetsförmedlingen att få ännu svårare att etablera sig på arbetsmarknaden. Det innebär att fler behöver ta del av utbildningsinsatser och subventionerade anställningar, för att på sikt öka sina chanser att etablera sig på arbetsmarknaden, skriver myndigheten.
”Arbetsförmedlingen behöver arbeta långsiktigt och målinriktat eftersom det tar tid att skaffa sig den kompetens som krävs. Vi behöver jobba tillsammans med kommunerna, arbetsgivarna och de privata aktörerna för att bryta och förhindra långtidsarbetslösheten”, framhåller generaldirektör Maria Mindhammar i pressmeddelandet.
Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer arbetslösheten i år att landa på 6,8 procent, att jämföra med 8,5 procent under 2020. För 2023 förutser myndigheten en svag ökning till 6,9 procent, en nivå som enligt prognosen sedan blir oförändrad under 2024.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.