Hemsidor kan få grundlagsskydd
Yttrandefrihetsgrundlagen och Tryckfrihetsförordningen ska ändras så att webbtidningar och hemsidor kan få samma grundlagsskydd som tryckta tidningar.
Men då det handlar om grundlagsändringar fordras ett andra riksdagsbeslut efter valet innan de nya reglerna börjar gälla.
Grundlagsskyddet är frivilligt och förutsätter att hemsidan har en ansvarig utgivare och att det finns ett utgivningsbevis, utfärdat av Radio- och TV-verket.
Den hemsida som fått grundlagsskydd omfattas inte av Personuppgiftslagen (PUL), och är därmed inte heller underställd Datainspektionens granskning.
I den debatt som föregick riksdagsbeslutet ansåg centerpartiets Åsa Torstensson att lagändringarna inte ger en tillräckligt vidsträckt yttrandefrihet på nätet:
– Även nätet kommer att drabbas av förhandsgranskning, befarade hon och hänvisade till den dom som fällde ansvarige utgivaren för Aftonbladets hemsida för hets mot folkgrupp.
Hon var också kritisk till att det ska kosta pengar att använda sin yttrandefrihet på nätet.
Utgivningsbeviset har föreslagits kosta 2 000 kronor.
I samband med beslutet beställde riksdagen en analys av om grundlagsskyddet kan komma i konflikt med skyddet av den personliga integriteten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.