Haverikommissionen vill ha varningssystem efter dödsolycka

SPÅRTRAFIKEN2024-12-05

Trafikverket har inte tillräckligt hanterat de risker som finns med tung trafik vid järnvägsövergångar med halvbommar, konstaterar Statens haverikommission efter att ha utrett en dödsolycka som inträffade i januari.

Den 15 januari i år kolliderade ett tåg med en lastbil med släpvagn vid plankorsningen Ramseröd strax utanför Uddevalla. Lokföraren dödades medan tågvärden och fem passagerare undkom med lindriga skador. Lastbilens förare klarade sig utan fysiska skador.

Nu har Statens haverikommission lagt fram sin utredning av olyckan. Enligt rapporten orsakades den av att lokföraren inte fick tillräcklig förvarning om att en lastbil stod över plankorsningen. Lokföraren hade därför inte möjlighet att stanna tåget eller sänka hastigheten.

Lastbilens släpvagn var tungt lastad med prefabricerade betongelement och ekipaget kördes långsamt över järnvägsspåret. Det var vinterväglag, och när släpvagnen kördes fast kunde lastbilsföraren inte dra loss den.

Enligt haverikommissionen har Trafikverket som infrastrukturförvaltare inte i tillräcklig omfattning hanterat de risker som kan uppstå vid halvbomsanläggningar när tunga vägfordon passerar över en plankorsning.

Enligt rapporten har tidigare olyckor visat att kombinationen av tåg, tunga fordon och halvbomsanläggningar är en förhöjd risk som kan leda till allvarliga konsekvenser för järnvägstrafiken och för vägtrafikanter.

Nu rekommenderar haverikommissionen Trafikverket att utvärdera om det finns skäl att omvärdera beslutet att inte utveckla sådana plankorsningar med fokus på hur vägskyddsanläggningen kan göras säkrare för järnvägspersonal, resenärer och vägtrafikanter. Myndigheten rekommenderas också att prioritera införandet av ett system som varnar lokföraren om föremål vid plankorsningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA