Hårt tryck på CSNs handläggare
Införandet av det nya omställningsstudiestödet har fått stora konsekvenser för hela myndigheten, säger Anneli Gårdbäck, avdelningsordförande för ST inom Centrala studiestödsnämnden, CSN. Reformen har lett till hårt tryck på handläggarna, som helt saknar tekniskt stöd, konstaterar hon.
Anneli Gårdbäck, avdelningsordförande för ST inom CSN, menar att införandet av det nya omställningsstudiestödet är den största reformen på studiestödsområdet på tjugo år.
CSN gick redan i början av året ut och nyrekryterade ett hundratal personer – handläggare och it-personal – för att kunna möta det kommande behovet. Sedan dess har de nya medarbetarna fått utbildning i myndighetens system och de aktuella regelverken.
– Men vid den här tiden hade vi varken ett regelverk eller ett färdigt avtal. Beslutet fattades väldigt sent, men myndigheten var tvungen att sätta i gång och arbeta närmast i blindo med ett system som skulle fungera från 1 oktober, säger Anneli Gårdbäck.
Eftersom tiden inte räckt till för att utveckla nya tekniska lösningar måste all handläggning ske manuellt på de två kontor där ansökningarna hanteras, i Visby och i Gävle.
– Vi hade förväntat oss att det skulle komma in cirka 5 000 ansökningar hösten 2022. Fram till i dag har det kommit in 20 500. Siffrorna ändras hela tiden. Vi jobbar fortfarande med de ansökningar som kom in 1 oktober. Och vad jag vet har vi fortfarande inte fått klart besked om hur stor budget vi har för att bevilja ansökningar inför terminsstarten 1 januari, säger Anneli Gårdbäck.
För att en sökande ska få omställningsstudiestöd behöver flera villkor uppfyllas. När CSN hade gått igenom de första cirka 1 500 ansökningar om omställningsstudiestöd var det bara fyra som kunde beviljas, meddelade myndigheten i ett pressmeddelande i förra veckan.
”Vi har sett att många ansökningar inte uppfyller alla villkor. Därför har vi hittills lämnat cirka 1 500 avslag. Vi ser också att en mängd ansökningar saknar information, vilket förlänger vår utredning när vi behöver efterfråga kompletteringar”, kommenterade Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN, statistiken i pressmeddelandet.
De många kraven leder till att utredningsarbetet för varje ansökan blir omfattande, enligt myndigheten. Handläggningstiden för en ansökan är minst 10–12 veckor, men kan bli längre under den första tiden.
Alla handläggare som arbetar med omställningsstudiestödet jobbar febrilt och det är fortfarande är god stämning i gruppen, säger Anneli Gårdbäck. Än så länge upplever inte handläggarna att telefontrycket är ett arbetsmiljöproblem, men de är oroliga för att det ska bli det, berättar hon. När terminsstarten och de sökandes stoppdatum kommer närmare väntar sig myndigheten högre tryck på telefon.
– Normalt sett kan vi ge bra hjälp till människor på telefon, men eftersom allt det här sker manuellt och är mer komplicerat än vi är vana vid, och vi dessutom inte har något tekniskt stöd, är det svårt att bemöta kunderna på ett bra sätt i telefon. Det är ingen idé att ringa oss, då vi tyvärr inte kan hjälpa till mer än att svara på generella frågor. Risken är då stor att kunderna blir besvikna på oss som myndighet, på grund av att vi inte har fått alla förutsättningar, säger Anneli Gårdbäck.
Även om medarbetarna ännu inte tagit emot så mycket kundreaktioner ännu, är de förberedda på att många sökande kommer att ringa och vara besvikna när de fått avslag på sina ansökningar.
Det finns också andra problem som kan uppstå, konstaterar Anneli Gårdbäck.
– En del av prövningen är att studierna ska leda fram till ett samhällsnyttigt yrke, till exempel inom vården. Om man sedan man fått bifall på sin ansökan bestämmer sig för att byta spår, och väljer en annan utbildning där yrket inte bedöms som samhällsnyttigt, då kommer kunden att bli återbetalningsskyldig för det studiestöd som betalats ut.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.