Friskvård bort under hälsoår

SIS2009-09-08

Statens institutionsstyrelse, SiS, har utlyst »Hälsans år« för att sänka sjuktalen inom myndigheten. Samtidigt tar man bort personalens friskvårdstimme.

På SiS, som består av huvudkontor, regionkontor och ett antal behandlingshem, har varje enhet haft sin egen policy för friskvård. Men nu har hela myndigheten fått en gemensam policy, och i den ingår inte någon friskvårdstimme. Jenny Kingstedt, STs arbetsplatsombud på huvudkontoret, är kritisk.

Starka reaktioner

– Flertalet enheter har haft friskvårdstimme, och här på huvudkontoret har jag fått starka reaktioner från medlemmarna. De flesta sitter framför en dator hela dagarna, och det är många som har utnyttjat timmen.

Hon tycker att försämringen är särskilt beklaglig med tanke på att SiS generaldirektör utlyst »Hälsans år«, där friskvården ska sättas i fokus.

Enligt Jenny Kingstedt har motiveringen för att ta bort timmen varit att de som arbetar med behandling på institutionerna har svårt att utnyttja den, eftersom man då måste sätta in vikarier. 

SiS personalchef Margareta Beijer bekräftar att myndigheten kommit fram till att en friskvårdstimme för alla skulle bli för kostsam, och att det då vore orättvist om enbart huvudkontoret fick den.

Men Jenny Kingstedt påpekar att många av dem som arbetar med behandling motionerar tillsammans med klienterna, och därmed får röra sig i jobbet.

– Man borde kunna ta hänsyn till olika yrkesgrupper, anser hon.

En annan förändring som »Hälsans år« för med sig är att SiS nästa år ska bli en rökfri arbetsplats. Det har facket sagt ja till, även om det förekommit diskussioner. De som vill kan få bidrag till rökavvänjning eller nikotintuggummin och nikotinplåster.

Jenny Kingstedt.
Bild: Sören Fröberg
Jenny Kingstedt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA