Franska statsanställda strejkar

FRANKRIKE2013-01-31

Franska statsanställda strejkar för första gången sedan landet fick vänsterstyre. Högre löner och stopp för nedskärningar är kraven.
Tyvärr, det finns inga pengar, svarar den ansvariga ministern.

Två tredjedelar av de offentliganställda i Frankrike röstade på socialistpartiets François Hollande i presidentvalet förra året. Men nu tycks smekmånaderna vara över.

Hittills har löntagarna inte sett några förbättringar alls, hävdar tre fack som organiserar offentliganställda; CGT, FSU och Solidaires.

De har därför uppmanat landets omkring 5,2 miljoner offentliganställda att i dag, torsdag, genomföra en endagarsstrejk, och till att delta i ett hundratal demonstrationståg, som organiseras runt om i landet.

Facken kräver bland annat högre löner och ett omedelbart stopp för personalnedskärningar och nyanställningar där det behövs.

De säger att de offentliganställda har förlorat 10 procent i köpkraft under de senaste tio åren och att 20 procent bara tjänar motsvarande den franska minimilönen.

Men svaret är nedslående. Det finns inget utrymme för några löneökningar, har ministern som ansvarar för den offentliga sektorn, Marilyse Lebranchu meddelat.

Hon har också sagt att statens lönebudget inte kan stiga under de kommande två åren. Utbildning, polis och rättsväsende ska prioriteras. Andra sektorer får räkna med neddragningar.

7 februari ska facken och arbetsgivaren staten inleda förhandlingar.

Läget bådar inte gott. Ministern vill bland annat prata jämlikhet och har lovat att skippa ett impopulärt premiesystem, som infördes under högerregeringen.

Men facken hävdar att de anställda förväntar sig helt andra förbättringar.



 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA