Förstärkt rehabilitering fungerar dåligt

SJUKFÖRSÄKRING2021-12-01

Varken arbetsgivare eller Försäkringskassan tar ett tillräckligt ansvar för den förstärkta rehabilitering som regeringen drivit igenom, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen i en uppföljning.

Den förstärkta rehabiliteringen som trädde i kraft under 2018 innehöll ett förändrat ekonomiskt stöd till arbetsgivare, men förtydligade också deras ansvar när en anställd blir sjukskriven. De nya reglerna innebar bland annat att arbetsgivare i vissa fall är skyldiga att ta fram en plan för återgång i arbete när en anställd blir sjukskriven.

Reformen genomfördes för att motivera arbetsgivare att förebygga och minska sjukfrånvaron. Men den har inte fungerat som det var tänkt, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen i en uppföljning.

Problemen är flera och kräver åtgärder, enligt myndigheten. Till att börja med är det inte alla arbetsgivare som upprättar återgångsplaner. Försäkringskassan, som har tillsynsansvar, tar i sin tur sällan reda på om arbetsgivaren har någon plan. Myndigheten har nämligen ingen större nytta av planerna i sitt arbete.

Det förändrade stödet till arbetsgivare har inte heller fungerat som det var tänkt, och används mindre nu än innan reformen.

För att styra upp situationen rekommenderar Inspektionen för socialförsäkringen bland annat regeringen att se över bidraget och utreda tillsynsansvar. Myndigheten rekommenderar också Försäkringskassan att utveckla arbetet med att följa upp planerna för återgång.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA