Försäkringskassan ger unga bristande stöd

FÖRSÄKRINGSKASSAN2017-04-04

Försäkringskassan arbetar inte tillräckligt aktivt med de unga som beviljas aktivitetsersättning. Den slutsatsen drar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, efter en granskning.

På regeringens uppdrag har ISF granskat vad som händer med personer vars rätt till aktivitetsersättning upphör på grund av att de fyller 30 år. Granskningen visar att nästan två av tre går vidare till sjukersättning. Underlagen för besluten om sjukersättning håller enligt ISF god kvalitet.

Men tiden med aktivitetsersättning är för passiv och de unga med aktivitetsersättning erbjuds inte ändamålsenliga aktiviteter i tillräcklig utsträckning. ISF rekommenderar därför att regeringen ser över regelverket. De aktiviteter som väl genomförs följs ofta inte upp av Försäkringskassan, konstaterar ISF i rapporten.

”Den ungas arbetsförmåga hade möjligen kunnat förbättras om rätt aktiviteter och insatser hade satts in under tiden med aktivitetsersättning. Regeringen bör överväga om det ska vara möjligt att ställa krav på deltagande i aktiviteter som kan förväntas leda till ökad arbetsförmåga”, skriver projektledaren Malin Olsson i ett pressmeddelande.

En förklaring till att få aktiviteter har genomförts kan vara att utbudet av ändamålsenliga aktiviteter är alltför litet. ISF anser att samhället borde kunna erbjuda fler arbetsplatsnära insatser till unga med aktivitetsersättning. Det borde också finnas aktiviteter som är bättre anpassade till den enskilda personens unika förutsättningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA