Fler i staten jobbar efter 65 år
Var femte statsanställd som gick i pension i fjol jobbade fram till minst 67 års ålder. Det visar en analys från Statens tjänstepensionsverk, SPV. Analysen visar också minskande skillnader mellan män och kvinnor.
Av de statsanställda som gick i pension under förra året hade var femte jobbat fram till 67 år eller längre. Det visar SPVs senaste trendanalysen till regeringen. Las, lagen om anställningsskydd, ger de anställda rätt att arbeta till dess att de fyller 67 år. Arbetsgivaren har rätt att medge att den anställde fortsätter jobba även efter 67 år. Analysen visar också att mäns och kvinnors beteenden vid pensionering blir allt mer lika.
”Vi ser tydligt att fler och fler jobbar längre, på bara några år har det skett en kraftig ökning av de som arbetar kvar efter 67-årsmånaden”, säger statistikern Helén Högberg på SPV i ett pressmeddelande.
Mellan åren 2010 och 2015 har andelen som valt att gå i pension senare än den månad de fyllt 65 år ökat från 46 till 51 procent. Fler män än kvinnor arbetar kvar efter 65-årsmånaden. Däremot står kvinnor för den största procentuella ökningen under perioden.
Det finns stora skillnader mellan olika grupper av statsanställda, när de väljer att gå i pension. Mer än fyra av tio anställda inom samhällsskydd och rättsskipning går i pension före 65 år. I den gruppen återfinns också den lägsta andelen som jobbar efter 65 år. Bland dem som jobbar med utbildning väljer två av tre att fortsätta arbeta efter 65 år. Bara var sjunde går i pension före 65 år.
Om statistiken
Statistikuppgifterna avser år 2015 och gäller endast för statligt anställda vars arbetsgivare var obligatoriska medlemmar hos Arbetsgivarverket när pensionerna beviljades.
SPV administrerar den statliga tjänstepensionen för över 800 000 anställda och pensionärer och 400 arbetsgivare. Myndigheten har cirka 270 medarbetare.
Källa: SPV
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.