Fler arbetslösa tjänstemän

ARBETSMARKNAD2009-02-03

Arbetsmarknaden för tjänstemän har försämrats kraftigt. Det visar siffror från Trygghetsrådet, som under januari fick in tre gånger så många privatanställda tjänstemän som i januari 2008.

– Det ser ut att bli början på ett ganska tufft år. Vi har hittills fått in omkring 2 700 uppsagda tjänstemän. Vilket är tre gånger så många som de två närmast föregående åren. Jag är inte förvånad över siffrorna som sådana, men det förvånar mig att det har gått så fort den här gången, säger Trygghetsrådets vd Calle Leinar till Dagens eko.

Trygghetsrådet hjälper uppsagda tjänstemän att hitta nya jobb och ägs av Svenskt näringsliv och PTK. Det motsvarar Trygghetsstiftelsen för den statliga sektorn.

De flesta som sökt sig till Trygghetsrådet i slutet av 2008 och hittills i år har blivit uppsagda från tjänstemannajobb inom industrin. Värst drabbat är Västra Götaland, Blekinge och Småland.

Calle Leinar tror att antalet tjänstemän som behöver hjälp av Trygghetsrådet kommer att bli ännu fler i vår, när varslen från i höstas träder i kraft. Hittills har de flesta av dem som anmälts arbetslösa hos Trygghetsrådet fått jobb.

– Svårigheten kommer att visa sig i att det kommer att ta längre tid. Om det i snitt tog fyra-fem månader förra året kommer det att gå uppemot tio-tolv månader nu. Färre får bättre betalt och det kanske inte blir lika lätt att få ett fast jobb, säger Calle Leinar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA