Finland nära försök med medborgarlön
Den finländska försäkringskassan får en central roll när Finland inleder ett försök med så kallad medborgarlön. ”Vi får mer jobb. Hur mycket beror på vilka behov som uppstår under försöksperioden”, säger Marjukka Turunen.
I slutet av året ska den finländska riksdagen ta ställning till det förslag om medborgarlön som ska införas under nästa år.
Det går ut på att 2 000 slumpvalda personer i åldrarna 25 till 58 år får 560 euro i månaden skattefritt. Urvalet kommer att ske bland personer som i dag får arbetslöshetsersättning eller ekonomiskt bistånd.
Syftet med försöket, som ska pågå till utgången av 2018, är bland annat att se om medborgarlön – eller basinkomst som det formellt kallas – kan bidra till att arbetslösheten minskar.
Med dagens bidragssystem är det inte alltid tillräckligt lönsamt att tacka ja till kortare jobberbjudanden eller deltidsarbete.
Men medborgarlönen kommer det inte att göras avdrag ifrån om deltagarna har inkomster utöver 560 euro, förklarar finansrådet Timo A Tanninen vid social- och hälsovårdsministeriet för Publikt
För Folkpensionsanstalten, FPA, Finlands motsvarighet till Försäkringskassan, innebär försöket merarbete.
Marjukka Turunen, som är chef på Juridiska enheten för förmånsrelaterade tjänster, säger till Publikt att det blir FPAs uppgift att sjösätta försöket och betala ut ersättning till de deltagande.
– Blir det några förändringar under resans gång, exempelvis att en deltagare får barn, blir sjuk eller går i pension, så är det vi som handhar ärendet.
Om försöket permanentas, blir det då denna modell för alla finländare?
– Det är en helt öppen fråga. Men den här modellen med skattefrihet skulle i alla fall bli alltför kostsam, säger Timo A Tanninen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.