Färre myndigheter har jämställdhetsuppdrag

JÄMSTÄLLDHET2024-04-24

Förra året minskade regeringens styrning av myndigheternas jämställdhetsarbete, enligt en rapport från Jämställdhetsmyndigheten. ”Vi befarar att det i praktiken leder till minskade ambitioner när det gäller jämställdhet”, kommenterar Peter Vikström, analyschef på myndigheten, rapportens slutsatser i ett pressmeddelande.

Av:  Elina Lundberg

Regeringen gav färre specifika jämställdhetsuppdrag till myndigheter, och färre myndigheter fick uppdrag om jämställdhetsintegrering i sina regleringsbrev under 2023, visar den rapport om resultaten av jämställdhetspolitiken som varje år görs av Jämställdhetsmyndigheten på uppdrag av regeringen.

Enligt rapporten har det också skett en markant minskning av antalet förekomster av ordet ”jämställdhet” i statens budgetproposition för 2023 jämfört med tidigare år.

Att styrningen minskat kan leda till att myndigheter prioriterar ned jämställdhetsarbetet, enligt Jämställdhetsmyndigheten. I kombination med en minskad bredd av politiska åtgärder inom jämställdhetspolitiken riskerar det att leda till en stagnation eller till och med tillbakagång för den hittills uppnådda jämställdheten, skriver myndigheten i rapporten.

”Vi vet att många delar av staten behöver spara och prioritera hårt bland sina resurser. Men jämställdhetsintegrering som regeringens huvudsakliga strategi för att genomföra jämställdhetspolitiken behöver vara synlig i myndigheters regleringsbrev eller särskilda uppdrag”, framhåller Jämställdhetsmyndigheten analyschef Peter Vikström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA