Åsa Johansson, avdelningsordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.
Bild: Emil Tjärnström
Åsa Johansson, avdelningsordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

Facket vill ha större delaktighet i utvecklingen av matchningstjänst

ARBETSFÖRMEDLINGEN2022-09-06

På uppdrag av regeringen jobbar Arbetsförmedlingen nu med att ta fram en vidareutvecklad matchningstjänst. Men ST har än så länge inte fått så mycket information om förändringarna, säger avdelningens ordförande Åsa Johansson till Publikt. Hon hade gärna sett att facket blivit mer involverat i arbetet.

Arbetsförmedlingen fick i juni i uppdrag av regeringen att ta fram en vidareutvecklad matchningstjänst. Sedan tidigare finns stödtjänsten ”Rusta och matcha” där den som varit arbetslös under en längre tid själv kan välja en privat leverantör som kan hjälpa till på vägen mot ett nytt jobb eller utbildning.

ST inom Arbetsförmedlingen vet än så länge inte mycket om vad uppdraget kommer att mynna ut i, berättar avdelningsordförande Åsa Johansson.

– Vi har inte fått så mycket detaljerad information kring det här arbetet. Det vi har försökt poängtera från vårt håll är att det är viktigt att man följer upp och tar hänsyn till resultaten från de tidigare tjänsterna. Där får vi signaler från våra förtroendevalda att kvaliteten i utförandet av tjänsterna ibland kan vara tveksamt, säger hon.

Åsa Johansson hade gärna sett att de fackliga organisationerna på Arbetsförmedlingen involverades i arbetet med den vidareutvecklade matchningstjänsten i större utsträckning.

– Självklart, vi vill alltid finnas med i dialogen när Arbetsförmedlingen tar fram tjänster eller aktiviteter som kan påverka våra medlemmar. Det kan handla om frågor som arbetsbelastning, innehåll eller betydelsen för våra medlemmar som haft synpunkter på de nuvarande tjänsterna.

Har ni fått någon förklaring från arbetsgivaren?

– Nej, bara att tjänsten inte är färdigutformad än. Men vi kommer att fortsätta fråga.

Inom STs avdelning finns samtidigt även en osäkerhet kring vad det kommande valet och vad utgången där ska innebära för myndigheten och den vidareutvecklade matchningstjänsten.

– Just nu är det lite av ett vakuum, även om den vanliga verksamheten självklart tickar på. Ett regeringsskifte eller nya konstellationer brukar oftast ha någon form av påverkan på arbetsmarknadspolitiken och i förlängningen även oss på Arbetsförmedlingen, säger Åsa Johansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA