Facket lever farligt i hela världen

FFI2006-06-09

Fria fackföreningsinternationalen redovisar dystra siffror för dem som kämpade för fackliga rättigheter 2005. Inte mindre än 115 fackligt aktiva mördades detta år och 1   600 personer utsattes för våldsamma hot.

Rapporten från Fria fackföreningsinternationalen, FFI, visar upprörande trender särskilt för kvinnor, migrationsarbetare och bland dem som arbetar inom offentlig sektor, säger FFIs generalsekreterare Guy Ryder.

Han framhåller även att dödstalen är något lägre än tidigare år men att våldshandlingarna blir allt allvarligare mot arbetare som kämpar för fackliga rättigheter.

Farligast var det 2005 i Latinamerika och allra farligast i Colombia, där 70 fackliga företrädare dödades. Men livsfarligt lever också facken i Irak, Iran, El Salvador, Djibouti, Zimbabwe och Kina, för att nämna några andra exempel.

Fackföreningar är helt förbjudna på Arabiska halvön och Nordkorea är ett av flera exempel där fackföreningar är statskontrollerade.

I Europa är hoten mot facket störst i Vitryssland, vars regering ökat sin kontroll över de fria fackföreningarna, och i Moldavien försökte regeringen tvinga in de anställda inom vård- och utbildningssektorn i regimvänliga ”fackliga strukturer”. Vad FFI kallar ”intrång” i facklig verksamhet har rapporterats från Polen och Tyskland, särskilt lågpriskedjan Lidl har visat sig antifacklig.

I USA har Bushadministrationen försökt försvaga rätten till facklig organisering och kollektiva avtalsförhandlingar. Här är varuhuskedjan WalMart en av de mest fackföreningsfientliga arbetsgivarna.

De allra värsta kränkningarna mot fackliga rättigheter förekommer dock i de ekonomiska frizonerna. Här är det främst de multinationella företagen som utmärker sig genom att låta anställda arbeta under usla förhållanden och till extremt låga löner. Främst gäller det metall- och textilindustrin i Latinamerika och Asien.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA