Få får förebyggande sjukpenning
Det är få personer som känner till och ansöker om förebyggande sjukpenning, konstaterar Försäkringskassan efter en ny analys. Antalet mottagare av förebyggande sjukpenning har minskat de senaste åren.
Förebyggande sjukpenning är till för den som behöver avstå arbete för att gå igenom en medicinsk behandling eller rehabilitering för att förebygga sjukdom eller förkorta sin sjukdomstid. Det kan handla om sjukgymnastik eller psykologsamtal, men även rehabilitering för personer som lever med långvarig smärta eller synnedsättning, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
Jämfört med sjukpenning vid sjukskrivning är det relativt få som får förebyggande sjukpenning. Under 2018 var det sammanlagt 12 100 personer som fick sjukpenning i förebyggande syfte, jämfört med de drygt 600 000 personer som fick sjukpenning.
Majoriteten av de personer som får förebyggande sjukpenning är kvinnor, och en stor andel är i övre medelåldern, konstaterar Försäkringskassan:
”Vi vet att sjukskrivningar kopplat till psykiatriska diagnoser och däribland stressrelaterade sjukskrivningar ökar, inte minst bland yngre kvinnor. Men den här analysen pekar på att gruppen som har förebyggande sjukpenning inte har stressrelaterade diagnoser i lika stor omfattning som de som är sjukskrivna och har sjukpenning”, kommenterar myndighetens analyschef Gabriella Bremberg i pressmeddelandet.
Ett villkor för att bevilja sjukpenning i förebyggande syfte är att den medicinska behandlingen eller rehabiliteringen har ordinerats av läkare. Den ska också vara en del av en av Försäkringskassan godkänd plan.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.