Annons:

Ekobrottsmyndigheten kan komma att läggas ned

EKOBROTTSMYNDIGHETEN2024-10-23

Regeringens utredare Stefan Strömberg överväger att föreslå en nedläggning av Ekobrottsmyndigheten, EBM. Det rapporterar Dagens Industri, och lokala fackliga företrädare bekräftar uppgiften. ”Men det finns inget färdigt förslag, så vi har is i magen”, säger STs avdelningsordförande Karin Hallström Norberg.

Utredaren Stefan Strömberg ska senast 22 februari nästa år redovisa sitt uppdrag att göra en översyn av Ekobrottsmyndigheten. Myndigheten, som inrättades 1998, har både poliser, åklagare och civila utredare bland sina drygt 670 anställda. EBMs speciella konstruktion innebär att myndighetens poliser är anställda av Polismyndigheten, och att Riksåklagaren – som är högsta chef på Åklagarmyndigheten – är högsta åklagare även på EBM.

Enligt den information som de fackliga organisationerna har fått laborerar Stefan Strömberg med tre alternativa förslag om hur den verksamhet som i dag bedrivs av EBM ska organiseras.

– Ett är att bibehålla EBM med förstärkta resurser. Ett annat spår är att slussa tillbaka arbetsuppgifterna till Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten, så som det var innan EBM bildades, säger Karin Hallström Norberg, avdelningsordförande för ST inom Ekobrottsmyndigheten.

Det tredje alternativet, som hon uppfattar att Stefan Strömberg förespråkar, är att överföra ansvaret för ekobrottsbekämpning till Polisen. De åklagare som behövs i verksamheten skulle i så fall vara anställda av Polismyndigheten, vilket Karin Hallström Norberg ställer sig frågande till.

Hon är förvånad över utredningens inriktning, med tanke på att regeringens direktiv i huvudsak rör konkreta frågor, såsom i vilken mån EBM ska kunna bedriva egen underrättelseverksamhet, vilka ytterligare register myndigheten behöver tillgång till, och möjligheten att bistå Kronofogdemyndigheten vid utmätningar på distans.

Det enda i utredningsdirektiven som antyder ett mandat att föreslå en så övergripande förändring som en nedläggning är en mening som anger att utredningen ”förutsättningslöst” ska analysera och utvärdera Ekobrottsmyndighetens uppdrag och konstruktion. Därefter konstateras att Riksrevisionen i en rapport 2021 påtalade brister i konstruktionen och föreslog bättre tillgång till finansiella register och en uttrycklig bestämmelse om att EBM ska bedriva underrättelseverksamhet.  

Karin Hallström Norberg är kritisk till idén att flytta ekobrottsbekämpningen till en eller flera andra myndigheter.

– Vi arbetar på ett helt annat sätt än Åklagarmyndigheten och Polisen. Vi har en bredd som inte går att jämföra, med spetskompetens inom it, ekonomi och även administrationen. Vi har också ett stort uppdrag inom brottsförebyggande arbete, säger hon.

Publikt har sökt Stefan Strömberg för en kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsendet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA