Dålig koll på underrättelseverksamhet

INTEGRITET2013-11-08

I samband med en utfrågning i Europaparlamentet pekades svenska underrättelsemyndigheter återigen ut som ”otillräckligt oberoende”, skriver Europaportalen.

I en rapport till parlamentets utskott för fri- och rättigheter utpekas Sverige som ett av de mest aktiva EU-länderna när det gäller övervakning. I rapporten, som sammanställts av forskarna Sergio Carrera och Francesco Ragazzi, granskas övervakningsläget i fem EU-länder.

“Sverige håller på att bli en allt viktigare partner i det globala underrättelsenätverket”, citerar Europaportalen ur rapporten. De svenska myndigheter som ska övervaka att den svenska underrättelseverksamheten följer gällande lagar är enligt rapporten inte tillräckligt oberoende.

Att inrätta ett nytt underrättelseorgan på EU-nivå som svar på amerikanska NSAs massövervakning är ingen lösning, sa Sergio Carrera under utfrågningen. Han förordade istället ett utvidgat samarbete med USA.

Flera av experterna betonade att de omfattande övervakningsprogrammen skadar både medborgarnas och företagens förtroende för systemet.

”Vi bevittnar fortgående övergrepp mot grundläggande rättigheter i några medlemsstater”, sa Francesco Ragazzi.

Enligt Francesco Ragazzi samlar den brittiska övervakningsbyrån GCHQ in 21 petabyte per dag, motsvarande hela den datamängd som Google behandlar dagligen.

”Vi vet väldigt lite om hur datan behandlas, för vilket syfte och med vem den delas. Det vi ser är i grund och botten en tävlan mot mer och mer datainsamling för att ses som en jämlik och viktig partner”, sade Francesco Ragazzi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA