Den civilanställda kvinnan döms för fyra fall av dataintrång. Hon ska betala sammanlagt 13 000 kronor i böter men får behålla jobbet, enligt domen.
Bild: Getty Images
Den civilanställda kvinnan döms för fyra fall av dataintrång. Hon ska betala sammanlagt 13 000 kronor i böter men får behålla jobbet, enligt domen.

Civilanställd fälld för dataintrång

POLISEN2020-06-08

En civilanställd inom Polisen har dömts till 13 000 kronor i böter för dataintrång. Kvinnan, som erkänt, hävdar att de dataslagningar som hon har gjort har varit relaterade till hennes arbetsuppgifter. Hon får behålla sin anställning.

Under 2017 och 2018 gjorde den civilanställda kvinnan 34 slagningar på personer i Polisens olika datasystem som enligt tingsrättens dom inte var nödvändiga för hennes arbetsuppgifter. Vissa av dem rörde individer i hennes bekantskapskrets.

Kvinnan erkänner att hon har gjort slagningarna, men hävdar att dessa har varit jobbrelaterade.

Den civilanställda kvinnan döms för dataintrång vid fyra av de 34 tillfällena. Anledningen till att hon inte fällts för de övriga slagningarna är att det inte går att bevisa att kvinnan visste om att de var otillåtna, skriver tingsrätten i domen. Trots att hon har arbetat ett antal år inom Polisen, och dessförinnan inom Säkerhetspolisen, har hon inte fått någon närmare utbildning i datasystemen alls, enligt tingsrättens bedömning.

”Den enda information hon har fått avseende begränsningar i användandet av IT-systemet är att det är förbjudet att göra slagningar på sig själv, kungen och närstående. Det är inte heller tillåtet att snoka av ren nyfikenhet”, skriver tingsrätten i domen.

Kvinnan har också lämnat över den information som hon har hittat med hjälp av slagningarna till utredare inom myndigheten, utan att ha fått någon anmärkning på att de skulle vara otillåtna. Tvärtom har hon, enligt tingsrätten, i flera fall fått beröm för hur hon har skött sitt arbete.

I de fyra fall där kvinnan döms för dataintrång har hennes användning av datasystemet däremot inte varit relaterad till hennes arbetsuppgifter, vilket gör att tingsrätten bedömer det som att dessa har ”skett av nyfikenhet”.

Den civilanställda kvinnan döms till att betala sammanlagt 13 000 kronor i böter. Polisens personalansvarsnämnd har beslutat att hon får behålla sin anställning. I samband med rättsprocessen har hon dock varit omplacerad.

Domen kan överklagas till och med 23 juni.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA