Målet om 10 000 fler polisanställda till 2024/2025 kommer att nås, men inte målet att 70 procent av de anställda ska vara poliser. Den prognosen gör både Polisen och Brottsförebyggande rådet, Brå.
En civilanställd man inom Polisen döms för olovligt brukande efter att ha pendlat till jobbet med arbetsgivarens bilar. Tingsrätten är tveksam till om mannen bör skiljas från sin anställning på grund av domen.
Arbetsgivarens förslag till nytt kollektivavtal inom Polisen skulle ha kapat den fackliga tiden med mer än hälften. ST sade nej och får nu gå på förtroendemannaavtalet, som innebär ännu färre fackliga timmar. STs avdelningsordförande Pär Renberg kritiserar förbundet för att inte ha stöttat avdelningen tillräckligt i avtalsförhandlingarna.
Polisen måste bli bättre på att minimera risken för att civilanställda utsätts för hot och våld, kräver Arbetsmiljöverket. Om inte åtgärder vidtas kan myndigheten bli tvungen att betala ett vite på 75 000 kronor.
En kvinna som har arbetat på en annan arbetsplats trots att hon var sjukskriven från sin tjänst inom Polisen åtalas för flera fall av bidragsbrott. Enligt åtalet har hon fått ut mer än 128 000 kronor från Försäkringskassan utan att ha rätt till det.
Flera kvinnor vittnar i medier om hur de har blivit trakasserade och utfrysta av chefer och kolleger efter att ha anmält sexuella trakasserier inom Polisen. De menar att det finns en utbredd tystnadskultur inom myndigheten. ”Jag trodde nog att det hade blivit bättre”, säger Johan Gertz, förtroendevald i ST inom Polisen, till Publikt.
Polisförbundets skyddsorganisation i Region Stockholm ställer i en begäran till Arbetsmiljöverket krav på att myndigheten ska sluta använda civilanställda i riskfyllda miljöer. Nu har begäran avvisats, med motiveringen att det inte finns tillräckligt många rapporter om tillbud i den typen av ärenden, skriver Polistidningen.
Två polisanställda i södra Stockholm åtalas för tjänstefel i samband med att en kvinna avled sommaren 2020. Den döda hade kommit över narkotika som borde omhändertagits på polisstationen.
En man som jobbade med däckinköp på Polisen döms till samhällstjänst för att under tre års tid ha stulit däck och sålt dem på nätet. Mannen ska också betala 163 770 kronor i skadestånd till arbetsgivaren, enligt tingsrättens dom.
Polisförbundets huvudskyddsombud i Region Syd anmäler Polismyndigheten till Arbetsmiljöverket, då man vill att arbetsgivaren slutar att använda civilanställda i miljöer där de riskerar att utsättas för hot och våld. Tidigare har motsvarande anmälan lämnats in gällande Region Stockholm.
Polisförbundets huvudskyddsombud i Region Stockholm har anmält arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket. Orsaken är att man vill att Polisen slutar att använda civilanställda i situationer där det finns risk för att de utsätts för hot och våld. Huvudskyddsombudet vill också se tydligare ”begränsningar” för civilanställda. Arbetsmiljöverket ska nu göra en inspektion i regionen.
Det bör helst gå en it-forensiker på var fjärde brottsutredare inom Polisen. För tillfället är dock den siffran en på tjugo, enligt en internrevision. ”Det blir så klart en påverkan på arbetsmiljön”, säger STs avdelningsordförande Pär Renberg till Publikt.
En civilanställd inom Polisen åtalas för att ha hotat ungdomar med basebollträ iklädd en mask föreställande den fiktive seriemördaren Mike Myers. Mannen åtalas också för grovt rattfylleri.
Helena Falkenkvist har jobbat inom Polisen i 20 år, men är nu uppsagd på grund av sin MS-sjukdom. ”Det här känns som en mardröm, helt overkligt”, säger hon till Publikt. ST meddelar att uppsägningen kommer att överklagas.
Polisens kontaktcenter, PKC, har för lite personal på dagtid och för mycket personal på natten. En hög personalomsättning och höga sjuktal gör också att PKC får lägga mycket resurser på att utbilda nya operatörer, skriver Polisens interna tillsynsenhet i en rapport.