Brister i statens tillsyn

TILLSYN2007-04-11

Statens kontroll över myndigheter, landsting och kommuner har allvarliga brister, anser Riksrevisionen. 16 rapporter från de tre senaste åren visar att kontrollen är otillräcklig.

– Det brister i hela tillsynen. Det här är ett väldigt viktigt område för statsmakten att försäkra sig om att lagstiftningen följs. Vi ser en rad generella iakttagelser som återkommer i rapport efter rapport, säger riksrevisor

Eva Lindström till Dagens eko.

Enligt Riksrevisionen sker för lite tillsyn för att man ska kunna vara säker på att lagar och förordningar följs. Tillsynen är inte heller tillräckligt konsekvent genomförd. Dessutom använder inte de myndigheter som utför tillsynen de sanktionsmöjligheter som finns i tillräcklig utsträckning.

Riksrevisor Eva Lindström anser att tillsynen inte tas på tillräckligt stort allvar, trots att det handlar om medborgarnas rättssäkerhet.

– Man kan inte lita på att det är ok om man inte har en tillsyn som fungerar. Det betyder att man inte är säker på att den lagstiftning man har efterlevs i alla delar, säger Eva Lindström till Ekot.

Enligt Eva Lindström beror det först och främst på myndigheterna själva att tillsynen missköts.

– Det är många myndigheter i Sverige som har det här tillsynsansvaret. Så där vilar naturligtvis ett stort ansvar. Men ytterst är det naturligtvis regeringen som har ansvaret för att följa upp och se om det här fungerar.

Riksrevisionen hänvisar till 16 rapporter från de senaste tre åren:

Miljögifter från avfallsförbränningen - hur fungerar tillsynen? (RiR 2005:4)

Arbetsmiljöverkets tillsyn (RiR 2004:14)

Hur effektiv är djurskyddstillsynen? (RiR 2003:1)

Personlig assistans till funktionshindrade (RiR 2004:7)

Betyg med lika värde? (RiR 2004:11)

Barnkonventionen i praktiken (RiR 2004:30)

När oljan når land (RiR 2005:31)

Mer kemikalier och bristande kontroll (RiR 2006:4)

Länsstyrelsernas tillsyn av överförmyndare (RiR 2006:5)

Begravningsverksamheten (RiR 2006:7)

Konsumentskyddet inom det finansiella området - fungerar tillsynen? (RiR 2006:12)

Uppsikt och tillsyn i samhällsplaneringen (RiR 2005:12)

Genetiskt modifierade organismer (RiR 2006:31)

Socialförsäkringsförmåner till gravida. (RiR 2006:30)

Styrning och kontroll av regeltillämpningen inom socialförsäkringen (RiR 2006:20)

Socialstyrelsen och de nationella kvalitetsregistren inom hälso- och sjukvården (RiR 2006:16)

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA