Bedömning av arbetsförmåga kritiseras

SJUKPENNING2013-02-15

Försäkringskassan får skarp kritik i en debattartikel för att myndigheten på eget initiativ infört ett nytt verktyg för bedömning av arbetsförmåga.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet kritiserar flera företrädare för facket och akademin Försäkringskassans nya verktyg för bedömning av arbetsförmåga. Enligt debattörerna finns en risk för att verktyget försämrar för de försäkrade och deras rätt till sjukpenning. I praktiken innebär verktyget att ett nytt arbetsförmågebegrepp införs bakvägen, utan att något politiskt beslut fattats om ändring i socialförsäkringsbalken.

Det nya verktyget består av tre delar: en första del där den försäkrade själv får beskriva sin situation, en andra del som är en fördjupad medicinsk utredning och slutligen en yrkeslista som anger vilka krav som olika yrken ställer på medicinska förutsättningar för arbete. Det är främst den senare delen av verktyget som kritiseras i debattartikeln:

”Verktyget och yrkeslistan riskerar innebära att en jämförelse kommer att göras mot hypotetiska arbeten. Det innebär i sin tur att en försäkrad kan bedömas klara av flera arbeten på listan och därmed nekas sjukpenning, trots att hon eller han inte skulle klara de krav som ställs i samma arbeten på den reella arbetsmarknaden.”

Bakom kritiken står Claes Jansson och Kerstin Burman vid LO-TCO rättsskydd, Eva Nordmark, TCO, Tobias Baudin, LO, Ingrid Burman, Handikappförbunden, Ruth Mannelqvist, Umeå universitet och Lotti Ryberg Welander, Stockholms universitet. Enligt debattartikeln motsvarar Försäkringskassans nya verktyg inte riksdagens avsikter med lagstiftningen:

”Om ett nytt arbetsmarknadsbegrepp eller en ny innebörd av begreppet arbetsförmåga ska införas i sjukförsäkringen menar vi att det ska ske efter politisk beredning av våra folkvalda parlamentariker och inte genom en ny handläggningsmetod (nytt bedömningsverktyg) som tillämpande myndighet konstruerat. ”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA