Attack mot McDonalds skatteupplägg

EPSU2015-02-25

Genom att använda ett europeiskt holdingbolag i Luxemburg har Mc Donalds lyckats undvika skatter på drygt en miljard euro under 2009-2013. Det hävdar internationella fackliga organisationer som granskat Europas största matföretag.

2009 omstrukturerade Mc Donalds sin verksamhet i Europa. Ett bolag i Luxemburg, McD Europe Franchising Sàrl, tar sedan dess in royalty från franchisetagare som driver Mc Donaldsrestauranger i Europa.

Franchisetagarna betalar fem procent av inkomsterna till det Luxemburgbaserade företaget. Bolaget har endast tretton anställda, men hade 2013 royaltyinkomster på över 800 miljoner euro, närmare 8 miljarder kronor.

Upplägget är skapat för att undanhålla skatt i de länder där restaurangerna ligger, anser den europeiska fackliga internationalen för offentliganställda, EPSU, som i samarbete med amerikanska fackföreningar granskat företaget. Resultatet redovisas i rapporten Unhappy meal.

Om Mc Donalds hade betalat vinstskatt i de europeiska länder där de verkar skulle skatten vara drygt en miljard euro under perioden 2009-2013. I verkligheten betalade företaget 16 miljoner euro.

Skattesatsen i Luxemburg är låga 1,6 procent, men Mc Donalds betalar ännu mindre. Enligt den fackliga rapporten tyder det på att man har gjort en skatteöverenskommelse med Luxemburg, en typ av förfarande som avslöjades av journalister förra året i det så kallade Lux Leaks.

Facken vill att såväl nationella myndigheter som EU-kommissionen startar utredningar om lagligheten i Mc Donalds extremt låga skatteinbetalningar. Kommissionen undersöker just nu misstänkt skatteplanering i flera företag, bland andra Apple, Fiat och Amazon.

Kommissionen bör enligt rapporten även granska Luxemburgs roll. Om ett medlemsland har hemliga skatteuppgörelser med företag kan det anses vara ett icke tillåtet statsstöd.

Facken kräver också att alla EU-länder offentliggör eventuella hemliga skatteöverenskommelser och att Mc Donalds och andra företag lämnar ut väsentlig finansiell information.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA