"Återställd a-kassa ingen garanti"

A-KASSAN2010-04-19

En återställare av arbetslöshetsförsäkringen, som oppositionen utlovat vid en valseger, skulle inte automatiskt leda till fler medlemmar i facket. Det menade två forskare vid ett LO-seminarium i dag.

Av:  Carl von Schéele

Den dramatiskt höjda avgiften till a-kassan för de flesta anslutna är den huvudsakliga anledningen till det stora medlemsraset i a-kassa och fackförbund, konstaterade forskarna vid dagens LO-seminarium om a-kassan och den svenska modellen.

Sedan den borgerliga regeringen tillträdde har de fackliga kassorna tappat 400 000 medlemmar och fackförbunden över 230 000 medlemmar.

– Inte sedan 1800-talet har någon statlig åtgärd haft så stor betydelse för den fackliga organisationsgraden, sade Anders Kjellberg, docent vid Lunds universitet, som i många år forskat om medlemsutvecklingen.

Vid en valseger förväntas den rödgröna oppositionen sänka avgiften till a-kassan, slopa differentieringen och höja taket i ersättningen. Bland många fackliga företrädare är förhoppningen att medlemsantalet då ska öka igen.

Men det tror inte Anders Kjellberg.

– Nej, men en återställning kan kanske medföra att facken undviker en ytterligare nedgång i medlemsantalet när vi får en ny högkonjunktur, säger han.

Bertil Holmlund, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, var av samma åsikt.

– Jag är skeptisk till att facken kan få samma medlemsantal som tidigare, säger Bertil Holmlund.

Forskarna anser att medlemsraset inte har en enda förklaring, men statistik som Anders Kjellberg visade tydde på att åtminstone två tredjedelar av medlemstappet kunde förklaras av de drastiskt höjda a-kasseavgifterna.

När regeringen införde den differentierade avgiften till a-kassan var ett av motiven att det skulle påverka parterna till att ta större ansvar för lönebildningen. Facket skulle helt enkelt bli försiktigt med att kräva löneökningar som ökade arbetslösheten och fördyrade a-kassan för medlemmarna.

Professor Bertil Holmlund konstaterade att det inte går att göra bra vetenskapliga studier om detta.

– Min gissning är att det i stort sett inte har haft någon effekt alls, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA