Artiklar togs bort från SiS intranät

SIS2009-12-08

Ledningen på Statens institutionsstyrelse, SiS, har tagit bort ST Press artiklar från sitt intranät. Det förklaras med att man inte vill att förhandlingsinformation läcker ut till personalen.

Av:  Eva Spira

På SiS intranät finns länkar till nyhetsartiklar i medierna. Torsdagen 3 december fanns där en artikel på från ST Press om ledningens besparingsförslag. Dagen därpå var länken till artikeln borta. Även en tidigare ST Press-artikel om att cirka 150 tjänster kan försvinna från myndigheten hade avlägsnats från intranätet.

– Mycket märkligt, säger Tobias Bjerman i STs avdelningsstyrelse vid SiS. Det ska inte finnas någon form av censur på intranätet.

Urban Lindberg, planeringsdirektör vid SiS, var en av dem som fattade beslutet att länken skulle bort. Han förklarar det hela med att ledningen inte vill att information från förhandlingarna ska läcka ut innan man har förhandlat klart. Han säger sig också vilja vara lojal med den överenskommelse som gjorts med de fackliga organisationerna.

Men andra artiklar om besparingsförslaget från olika lokaltidningar ligger kvar på intranätet. Orsaken till att just ST Press artikel avlägsnats var att den innehöll förslaget i sin helhet, säger Urban Lindberg.

Att det skulle vara frågan om censur att ta bort länkarna till ST Press artiklar håller han inte med om.

– Censur är ett starkt ord när det handlar om vårt intranät.

Någon policy för vad mediebevakningen ska innehålla finns inte på SiS.

Urban Lindberg säger att mediebevakningen även innehåller länkar till artiklar som är kritiska till verksamheten.

Men han säger att det också händer att medarbetare hängs ut eller blir felaktigt anklagade för något – och sådant ska de anställda inte behöva läsa på intranätet, anser Urban Lindberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA