Arbetsmiljöverkets krav uppfylls inte
Arbetsmiljön är bedrövlig på arbetsförmedlingen i Borlänge. Enligt Arbetsmiljöverket är arbetsbördan för stor, prioritering saknas i verksamheten och förtroendet mellan ledning och anställda brister. Trots krav på åtgärder har förhållandena inte förbättrats.
Såväl ledning, skyddsombud som fackliga organisationer vid Borlängekontoret har påtalat arbetssituationen för högre chefer och för länsarbetsnämnden utan att få något gehör. Det
påpekade Arbetsmiljöverket i februari.
–Jag tror att det här är en ledningsfråga och det visar på otrolig flathet, säger STs sektionsordförande Kjell Persson som förklaring till situationen vid Borlängekontoret.
Problemen vid Arbetsförmedlingen i Borlänge går tillbaka till maj förra året. Då gjordes en omorganisation och därefter slutade nio av 25 anställda av olika skäl. Personalens arbetsbörda ökade dramatiskt med stress och dåligt arbetsklimat som följd.
Inspektionen krävde åtgärder
I januari i år skrev skyddsombudet till arbetsförmedlingens ledning och krävde att något omedelbart måste göras åt personalsituationen. Även en prioriteringsordning behövdes.
När inget hände vände hon sig till Arbetsmiljöverket som gjorde en inspektion i februari. Arbetsmiljöverket instämde i skyddsombudets beskrivning av arbetsmiljön och krävde att länsarbetsnämnden skulle vidta åtgärder.
I maj konstaterade Arbetsmiljöverket att dess krav inte uppfyllts. Länsarbetsnämnden fick därför ett föreläggande om att åtgärder skulle vidtas senast den 14 augusti.
Är fortfarande kritisk
Men enligt Kjell Persson finns fortfarande ingen tydlig prioritering av arbetsuppgifter. Kommunikation, information och förtroende mellan ledning och anställda är alltjämt dåliga.
–Det enda arbetsgivaren gjort är att anlita en konsult, säger han.
Kjell Persson framhåller att ST länge drivit frågan om att få en vettig arbetsorganisation och en arbetsledning som personalen kan ha förtroende för.
Tycker det blivit bättre
När Arbetsmiljöverket gjorde sitt första besök var nog kritiken befogad, men beskrivningen av förhållandena stämmer inte nu, anser Jan Berglund, chef för Borlängekontoret. Nio personer har nyanställts sen dess. Vad gäller kravet på generella prioriteringar konstaterar han att det ligger ovanför hans huvud men att den frågan är principiellt intressant.
–Vi har vårt uppdrag från regering och riksdag men vi har erbjudit varje person ett samtal om prioritering. Det har varken fack eller Arbetsmiljöverket köpt. I övrigt anser jag att vi levt upp till Arbetsmiljöverkets krav.
När det gäller förtroendeklyftan mellan ledning och medarbetare säger han:
–Jag tycker vi haft ganska bra fungerande arbetsplatsträffar under våren.
Den 28 augusti fortsätter facken och länsarbetsnämndens ledning att behandla frågan och i september möts Länsarbetsnämnden och Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverkets kravArbetsmiljöverket kräver följande åtgärder:
*En undersökning om arbetsförhållandena vad gäller arbetsmängd i förhållande till arbetstid och redovisning av vidtagna åtgärder
*Skriftliga rutiner för hur arbetsuppgifterna ska prioriteras
*Att företagshälsovård eller annan expert undersöker brister i kommunikation och förtroendeklyftan mellan medarbetare och ledning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.