Arbetslösheten på stabil nivå
Arbetslösheten har stabiliserat sig på nivån 9,0 procent, enligt Arbetsförmedlingens senaste verksamhetsstatistik. Den senaste veckan var antalet arbetssökande som gick till jobb eller studier större än antalet nyinskrivna.
Allt fler lämnar Arbetsförmedlingen för att de har fått jobb. Det gäller främst personer som står nära arbetsmarknaden. De som saknar utbildning har ett svårare utgångsläge, konstaterar myndigheten i ett pressmeddelande.
Totalt har 103 096 personer varslats sedan pandemin började i början av mars. Under perioden 28 september-4 oktober fick Arbetsförmedlingen in varsel om uppsägning av 942 personer. samtidigt som 12 790 personer skrev in sig som arbetssökande. Det var fler än veckan innan, men färre än dem som lämnade arbetslösheten för jobb eller studier. Det innebär att arbetslösheten ligger kvar på 9,0 procent.
”När efterfrågan på arbetskraft går upp igen är det i första hand personer med kort arbetslöshetstid, tidigare arbetslivserfarenhet och gymnasieutbildning som först lämnar arbetslösheten”, konstaterar myndighetens analyschef Annika Sundén i pressmeddelandet.
Den enskilt viktigaste faktorn för att etablera sig på arbetsmarknaden är en gymnasieutbildning. Bland de utrikes födda som är inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen saknar 43 procent gymnasieutbildning. Bland inrikes födda är motsvarande siffra 18 procent.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.