Arbetsgivarens uppgift motverka hot och hat

KULTUR2016-09-30

Arbetsgivaren har ett stort ansvar att motverka hot och hat mot medarbetarna vid statliga kulturinstitutioner. Det var ett centralt budskap i ett samtal regeringen anordnat med representanter för institutionerna.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, bjuder in representanter från olika kulturinstitutioner till rundabordssamtal om hot och hat. Nyligen hölls den fjärde träffen i serien på temat ”Samling mot hot och hat”. Ambitionen är att använda de kunskaper och erfarenheter som kommer fram för att ta fram en handlingsplan.

”Det här är ett viktigt samtal. Vi behöver fånga upp vad som händer i samhället när det gäller hot och hat. Under 2017 ska vi i regeringen ta fram en handlingsplan för att värna det demokratiska samtalet mot hot och hat”, säger Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande om samtalen.

Myndigheten för kulturanalys arbetar med en studie kring hur arrangörer och uppdragsgivare till konstnärer och författare – som gallerier, utställningshallar, bibliotek och förlag – hanterar hot. Också de centrala museerna har svarat på frågor om i vilken utsträckning de har upplevt hot eller trakasserier.

Vid diskussionen presenterades preliminära resultat från rapporten. Bland annat att otrygga arbets- och anställningsvillkor är ett grundproblem, att anställda på kulturinstitutioner påverkas, att det finns stort engagemang men bristande resurser samt att det finns en möjlig spänning mellan säkerhetstänk och idealet om öppenhet och inkludering. Rapporten presenteras senare i höst och ska också ligga till grund för den kommande handlingsplanen.

Flera av deltagarna lyfte fram arbetsgivarens ansvar för tryggheten. Det gäller till exempel riskbedömningar, säkerhetsåtgärder och att ledarskapet ska kunna hantera oro hos personalen. Samtalen visade att det skiljer sig mellan olika verksamheter; om verksamheten bedrivs i storstad eller på mindre orter, om det är en stor institution med större resurser eller en mindre, om det handlar om anställd personal eller om verksamhet som drivs ideellt.

Kulturinstitutionernas utsatthet drabbar, enligt deltagarna, inte minst verksamheter som arbetar utifrån kritiska perspektiv. I det sammanhanget lyfte flera deltagare fram risken för självcensur i ett uppskruvat debattklimat.

Deltagare i rundabordssamtalet

De kulturinstitutioner som deltog vid rundabordssamtalet var: Västerbottens museum, Malmö museer, Folkets hus och parker, Svensk biblioteksförening, Sveriges Hembygdsförbund, Fackförbundet DIK, Myndigheten för kulturanalys, Riksförbundet Sveriges museer, Nätverket Klister, Kulturhuset Stadsteatern, Statens Historiska museer, Svensk scenkonst, Statens kulturråd samt Stockholms stadsbibliotek.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA