Arbetsgivare varnar inför avtalsrörelse

LÖNER2011-04-15

En facklig huggsexa driven av revanschlusta leder bara till försämrade reallöner. Det skriver nio företrädare för arbetsgivarsidan och manar till en återhållsam avtalsrörelse 2011.

I en debattartikel i Dagens Nyheter konstaterar företrädare för arbetsgivarorganisationerna Almega, Svensk Handel, Svenskt Näringsliv, Skogsindustrierna, Stål och metall, Transportgruppen, Teknikföretagen, Sveriges hotell- och restaurangägare och Sveriges byggindustrier att avtalsförhandlingarna som börjar i höst kommer att föras i ett annat och mer positivt ekonomiskt klimat än avtalsrörelsen 2010, och att det kommer att ge ett ”delvis annorlunda” utrymme för lönehöjningar. Men det är viktigt att lönehöjningarna kommer på en nivå som bidrar till återhämtningen i ekonomin och främjar sysselsättningen, skriver de:

”Det sämsta vore om avtalsförhandlingarna kommer att präglas av en facklig revanschlusta präglad av en attityd att nu ’ska man ta ut allt som går’.”

Arbetsgivarna hänvisar till erfarenheter från 1980- och 90-talen då höga nominella löneökningar blev ett sänke för den svenska ekonomin och ledde till arbetslöshet och i slutänden sjunkande reallöner. De återhållsamma avtalen som träffades 2009 och 2010 ledde däremot till att reallönerna ökade med fem procent, skriver de.

”De väl avvägda avtalade löneökningarna 2010 har varit ett viktigt bidrag till att Sverige snabbt återhämtar sig från krisen. Nu gäller det att ta ett fortsatt ansvar och hitta rätt nivåer även i den kommande avtalsrörelsen”, skriver de.

I debattartikeln anser de nio arbetsgivarorganisationerna att det vore förödande om de fackliga företrädarna skulle se avtalen 2010 som en parentes och basera kraven för 2011 och 2012 på ett revanschtänkande som bottnar i bristande realism:

”Det vore ett grundligt svek mot de grupper som ännu står utanför arbetsmarknaden och som, för att komma ut i solen, behöver en fortsatt jobbtillväxt skapad av en stark ekonomisk tillväxt.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA