Annons:

Anställda tvivlar på arbetsmiljösatsning

ARBETSMILJÖ2015-04-10

Arbetsmiljöverket startar ett treårigt inspektionsprojekt som ska minska olyckor och ohälsa i byggbranschen. Men minskningen av antalet inspektörer väcker tvivel om myndighetens förmåga.

Antalet arbetsmiljöinspektörer har minskat kraftigt de senaste tio åren, konstaterar Ekot. År 2006 hade myndigheten 400 anställda inspektörer. I dag är de bara 240. När nu Arbetsmiljöverket aviserar en bred kampanj med särskilt fokus på mindre företag i byggbranschen finns tvivel om att myndigheten är rustad att klara av åtagandet.

”Inom Arbetsmiljöverket är vi i princip halverade på byggsidan. Och vi har tappat massor av inspektörer”, säger arbetsmiljöinspektören Per-Inge Persson i region Mitt till Ekot.

Enligt Arbetsmiljöverkets branschanalyser finns det många entreprenörer i flera led i större bygg- och anläggningsarbeten. Andelen utländsk arbetskraft ökar också, vilket ställer delvis nya krav på arbetsmiljöarbetet, enligt ett pressmeddelande från myndigheten:

”De senaste årens utveckling, med bland annat ett ökat bostadsbyggande och flera stora infrastrukturprojekt, gör att vi vill satsa extra mycket för att åstadkomma en bättre arbetsmiljö på byggarbetsplatserna”, säger inspektionschefen Håkan Olsson.

Enligt myndighetens plan ska cirka 1 200 arbetsgivare över hela landet besökas under innevarande år. Samtidigt ska en stor informationskampanj dras igång med start i april.

”Arbetsmiljöverket gör kanske den här satsningen på grund av att vi har blivit så få, verket strukturerar dem av oss som finns kvar”, säger arbetsmiljöinspektör Christian Lönnström i myndighetens region öst till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA