Ams håller fast vid lönesänkning i Östersund

AVTAL2006-04-05

Ams svikna lönelöften till de nyanställda i Östersund hotar arbetsförmedlingarnas tro-värdighet. Det menar STs ordförande Annette Carnhede. Nu överväger förbundet att begära tvisteförhandling.

Av:  Rickard Jakbo och Eva Spira

Vid en central förhandling den 30 mars förklarade Ams att myndigheten håller fast vid de sänkta lönerna.

Till att börja med hade de 25 nyanställda i Östersund lovats en högre lönenivå. Men lönerna sänktes med i snitt 2000 kronor i månaden när Ams fått kännedom om löneläget på orten.

Enligt Ams personalchef Lars Ståhl var det inte enda skälet. Förarbetet till lönesättningen hade inte utförts på ett tillfredsställande sätt och de som skött rekryteringarna hade inte förankrat lönenivåerna hos ledningen.

–Allt gick för fort och blev fel. Det har vi bett om ursäkt för, förklarar han.

STs ordförande, Annette Carnhede, säger att lönesänkningarna anpassades till de lönenivåer de nyanställda haft tidigare. De som haft låga löner fick stora lönesänkningar, upp till 4500 kronor i månaden, medan de som haft högre löner tidigare fick mindre lönesänkningar eller ingen sänkning alls.

Annette Carnhede anser att Ams agerande kan få konsekvenser för den svenska arbetsmarknadspolitiken.

–Hur ska en arbetsförmedlare kunna fortsätta att uppmana de arbetslösa att ta vilket jobb som helst? Om andra arbetsgivare följer Ams exempel skulle det betyda att den arbetslöse får dras med det tillfälliga jobbets lägre lön, även på ett jobb som motsvarar dennes kvalifikationer. För det är ju på dessa grunder deras egen arbetsgivare nu sänker lönerna.

Ams agerande går stick i stäv med arbetslinjen, anser Annette Carnhede.

ST överväger att driva ärendet vidare till tvisteförhandling.

–Arbetsgivaren erkänner att de gett ett muntligt besked till var och en, och lönerna finns också på papper som Ams förevisat ST, säger STs ombudsman Lennart Engquist som aldrig hört talas om någon liknande förhandling förut.

Enligt ST är den enskilda överenskommelsen bindande. Men ingen av ST-medlemmarna vill att facket driver frågan om löner individuellt, eftersom de kan riskera sina nyvunna provanställningar. Frågan är om det dokument med löner som Ams upprättade, där det står att de nyanställda ska ha den högre lönenivån, är att betrakta som ett kollektivavtal eller inte. Om så är fallet kan ST driva processen utan de enskildas medverkan.

–Ett kollektivavtal måste vara skriftligt och påskrivet. Signaturen saknas här, men vi undersöker saken noggrant, säger Lennart Engquist.

Måndagen den 3 april började de nyanställda sina jobb på Ams i Östersund, men då med de lägre lönerna.

Annette Carnhede, förbundsordförande
Annette Carnhede, förbundsordförande

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA