Ams-folk får sämre lön än nyanställda
Lönerna vid Ams i Östersund fortsätter att vålla strid. Den här gången handlar det om internrekryterade som får löner som är upp till 2 000 kronor lägre än för dem som rekryterats utifrån.
Ilska och besvikelse råder inom Ams i Östersund. Tidigare har ST Press rapporterat om hur personal som rekryterats dit från andra myndigheter fått utlovade löner sänkta. Nu visar det sig också att anställda inom Arbetsmarknadsverket – många arbets förmedlare från Östersund med omnejd – som fått omlokaliserade Ams-jobb kan få flera tusenlappar mindre i lön än de externt rekryterade.
– Följden blir att det blir ett gäng medarbetare som – innan vi förhandlat för dem – hamnar i olika lönegrupper, beroende på om de är intern- eller externrekryterade. Det är för djävligt! tycker Anders Persson, sektionsordförande vid Ams i Stockholm.
»Bedrövligt!«
– I genomsnitt rör det sig om 1500 kronor mindre i månaden för dem som kommer inifrån myndigheten. I de lokala förhandlingar som nu hållits har arbetsgivaren sagt nej till ett motbud från ST, berättar han.
– Det är bedrövligt! Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Malin Nordlöf, vice sektionsordförande inom Arbetsmarknadsverket i Jämtland. Arbetsgivaren säger att arbetsförmedlarna är stommen i verksamheten, men ändå är de inte värda att få ordentligt betalt. Jag får det inte att gå ihop.
Malin Nordlöf berättar att de anställda är mycket besvikna på sin arbetsgivare Ams som inte värdesätter deras kompetens högre än så här.
Personaldirektör Anders Rydh vid Ams i Stockholm hänvisar till att myndigheten har individuella löner.
– Vi har inte exakt given krontalsnivå på jobben. Lönesättningen beror på andra faktorer som erfarenhet, utbildning och tidigare lön.
Anders Rydh håller inte med om att Ams därmed underkänner sin internutbildning och den kompetenshöjning den gett de anställda.
Tvisteförhandling
– Absolut inte, svarar han. Löneförslaget i Östersund blev fel från början med utgångspunkt från löneläget på orten. Jag tror att diskussionen där piskat upp stämningen. Det har inte varit en dålig löneutveckling för dem i Östersund, de flesta har fått 2000 kronor i påslag.
ST har begärt tvisteförhandling för såväl de extern- som de internrekryterade. Man anser att arbetsgivaren bryter mot god sed på arbetsmarknaden.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.