Dålig ergonomi ger smärtproblem

FÖRDJUPNING: TRANSPORTSTYRELSEN 2018-11-21

På Transportstyrelsen har dålig ergonomi i it-systemen lett till sjukskrivningar på grund av smärta i nacke och axlar bland handläggarna. Både fack och skyddsombud kräver en bättre ordning för it-utvecklingen.

– Det stora problemet är att det inte finns en genomgående tanke att användarna ska vara med redan från kravställningen, säger STs avdelningsordförande Anna Malmborg. När vi tar upp det får vi ofta svaret att det inte hanns med eller att man inte tänkte på det.

Konsekvensen blir enligt Anna Malmborg att många system, både inköpta och egenutvecklade, är användarovänliga. De är tröga och kräver många klick.

–  Nu ska vi byta handläggarsystem, och där har man inte alls tagit hänsyn till användarnas ergonomi. Systemet genererar betydligt fler klick än det gamla, och vi vet att det sliter på kroppen. Jag har flaggat upp att jag ser risk för arbetsrelaterade skador, men det når inte riktigt fram.

Att arbetsgivaren erbjuder hjälpmedel såsom handledsstöd och ergonomiska pekdon löser inte grundproblemen, understryker hon.

Handläggarna drabbas också av andra bekymmer, såsom buggar och att system går ned. It-problemen är ett vanligt samtalsämne vid fikaborden, säger Anna Malmborg. Medarbetare hjälper ofta varandra genom att tänka ut egna genvägar och snabbkommandon som man delar med sig av till de närmaste kollegerna.

– Men ingen tar ett samlat grepp och sprider sådant till alla.

Anna Malmborg har jobbat på samma kontor i Visby – som tidigare ingick i Vägverket – sedan 2002, och hon tycker att it-hanteringen snarast har blivit sämre sett ur ett användarperspektiv.

– Tidigare hade vi mer egenutvecklade system och bättre introduktion till alla. Nu har det blivit mer av stuprör, och vi är en större myndighet med större avstånd till it-avdelningen.

Läs mer:

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA