Britta Lejon nämns som en av kandidaterna till att ta över som ordförande för TCO efter Eva Nordmark.
Bild: Casper Hedberg
Britta Lejon nämns som en av kandidaterna till att ta över som ordförande för TCO efter Eva Nordmark.

Britta Lejon ett av namnen i jakten på ny TCO-ordförande

TCO2019-09-23

Nu har jakten startat på en ny TCO-ordförande efter Eva Nordmark, som blivit arbetsmarknadsminister. En av flera personer som figurerar i förhandsspekulationerna som hennes efterträdare är Fackförbundet STs ordförande Britta Lejon.

– Det är klart att man är både stolt och hedrad över att nämnas i ett sådant sammanhang, men jag stortrivs med mitt nuvarande jobb och är inte på långa vägar färdig med ST, säger Britta Lejon till Publikt.

Att Britta Lejon förs fram som ett av de tänkbara namnen är kanske inte så konstigt. Hon har en gedigen facklig bakgrund och har sedan 2015 varit andre vice ordförande i TCO.

Lika länge har Peter Hellberg från Unionen varit TCOs förste vice ordförande – och därmed är det också han som nu fått träda in som tillförordnad TCO-ordförande. Mot den bakgrunden är det knappast överraskande att även han nämns som en möjlig kandidat.

Men ännu är inget klart och den process som ska leda fram till ett avgörande har precis inletts.

Dagen efter att Eva Nordmark tagit klivet över från TCO till regeringen utsåg TCO-styrelsen sig själv till valberedning. Tre personer valdes till ett beredningsutskott – Unionens ordförande Martin Linder, Visions ordförande Veronica Magnusson och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. Senast 19 december ska ett namnförslag finnas på plats och en extrakongress utlysas.

– Frågan om vem det blir är alldeles för tidigt väckt. Vi har precis börjat arbetet och nu gäller det att hitta ett namn som är väl förankrat i alla förbund. Det är jätteviktigt att alla får göra sin röst hörd och att inte skynda förbi någon del i processen, säger Ulrika Hyllert.

Veronica Magnusson uttrycker sig på liknande avvaktande sätt. Hon representerar TCOs tredje största förbund Vision – tidigare med namnet SKTF – som också har en stolt tradition av förbundsordföranden som gått vidare till TCO. Tre gånger har det skett – Björn Rosengren, Sture Nordh och Eva Nordmark.

Så blir Veronica Magnusson den fjärde i raden?

– Jag ser inte mig själv som aktuell, svarar hon på den frågan. Jag trivs bra och är väldigt nöjd med det uppdrag jag har i dag.

Den tredje personen i beredningsutskottet är Martin Linder, ordförande för Unionen som med sina 650 000 medlemmar utgör halva TCO. Han föreslås till omval som förbundsordförande på Unionens kongress om några veckor. Det är tveksamt om han skulle föredra TCO före Unionen.

Men Peter Hellberg då? Han kommer också från det största förbundet och praoar nu dessutom som tillförordnad TCO-ordförande. Skulle han vilja ha det jobbet permanent?

– Det är en extremt hypotetisk fråga i det här läget. Jag har inte haft anledning att fundera på det än, säger han.

Samtidigt är Peter Hellberg föreslagen till omval som förste vice ordförande för Unionen på kongressen i oktober. Han säger att det går bra att kombinera uppdragen som vice ordförande i både TCO och Unionen. Men jobbet som TCO-ordförande blir ju ett heltidsjobb för vem som än tar det.

Så åter till Britta Lejon. Hon känner sig alltså hedrad över att nämnas som en av favoriterna, men påpekar också att hon inte känner sig färdig med ST.

– Jag känner stor tillförsikt inför den här processen och ser många inom TCO-familjen som skulle bli jättebra som ordförande, säger hon.

Men skulle du vilja ha jobbet?

– Jag tror det räcker med det jag har sagt.

Vad som egentligen avses med ”TCO-familjen” är inte heller helt klart. Det finns ingenting som säger att TCOs ordförande måste vara aktiv i något av förbunden, även om det så gott som alltid har varit så.

Ett namn utanför kretsen av förtroendevalda i TCO-förbunden som nämns som en tänkbar ordförandekandidat av personer som Publikt talar med är Roger Mörtvik, tidigare anställd som samhällspolitisk chef på TCO och i dag statssekreterare hos socialförsäkringsminister Annika Strandhäll – som tidigare var förbundsordförande i Vision.

Det är upp till beredningsutskottet att lägga fast kriterierna för en ny TCO-ordförande.

– I det här läget vill jag inte utesluta något. Det viktiga är att vi får en bra person som går hem i alla förbund, säger Ulrika Hyllert.

TCOs senaste fem ordförande

  • Av TCOs senaste fem ordförande har bara en börjat sin fackliga bana som yrkesaktiv medlem i ett medlemsförbund. De övriga har börjat som anställda på ett förbundskansli eller på TCO-kansliet.
  • Fyra av de fem har varit ordförande för ett av medlemsförbunden – tre av dem på det förbund som i dag heter Vision, en av dem på det förbund som i dag heter Vårdförbundet. Tre har gått direkt från förbundsordförandeposten till uppdraget som TCO-ordförande, en har däremellan varit statssekreterare.
  • 1970 var senaste gången som en person med bakgrund som tjänsteman på TCOs kansli, och utan tidigare uppdrag som ordförande för ett medlemsförbund, valdes till TCO-ordförande.
  • Samtliga de senaste fem TCO-ordförandena har varit under 50 år när de valdes.
  • De senaste tre TCO-ordförandena har valts enhälligt, utan att det funnits någon motkandidat.
  • Tre av de senaste fem TCO-ordförandena har efter sitt uppdrag blivit statsråd för Socialdemokraterna – två av dem har gått direkt från TCO till regeringen.

1970–1982 Lennart Bodström. Kom in i fackföreningsrörelsen när han anställdes som utredningssekreterare på TCO 1964 och blev organisationens biträdande direktör 1966. När Otto Nordenskiöld 1970 lämnade ordförandeposten för att bli chef för Sveriges Radio ställdes den då 48-årige Lennart Bodström mot Svenska industritjänstemannaförbundets direktör Arne Nilstein i en omröstning som han vann stort. Efter Socialdemokraternas valseger 1982 utsågs Lennart Bodström till utrikes- och handelsminister och lämnade då ordförandeposten. Han blev senare utbildningsminister och därefter Sveriges ambassadör i Oslo.

1982–1994 Björn Rosengren. Började sin fackliga bana när han 1969 anställdes på SKTF, nuvarande Vision, där han blev förhandlingschef 1975. Året efter valdes han till förbundets ordförande, en post han hade tills han 40 år gammal 1982 besegrade STs ordförande Bertil Axelsson i valet till TCO-ordförande. Efter att medierna 1994 avslöjade att han tre år tidigare besökt en strippklubb avgick han. Han blev senare landshövding och var statsråd 1998–2002.

1994–1999 Inger Ohlsson. Arbetade som sjuksköterska och var aktiv i SHSTF, nuvarande Vårdförbundet, där hon var ordförande 1986 och fram till att hon 44 år gammal enhälligt valdes till TCOs ordförande 1994. Lämnade posten när regeringen 1999 erbjöd henne posten som generaldirektör för Arbetslivsinstitutet.

1999–2011 Sture Nordh. Började sin fackliga bana som anställd på SKTF och blev där förbundssekreterare och ställföreträdande förbundsdirektör. När Björn Rosengren 1983 blev ordförande för TCO efterträdde Sture Nordh honom som SKTFs ordförande. Han lämnade den posten 1996 för att bli statssekreterare i arbetsmarknadsdepartementet under den socialdemokratiska regeringen. Under ett halvår var han också utvecklingsdirektör på Arbetslivsinstitutet. Han kom således inte direkt från SKTF när han 48 år gammal – och relativt nybliven ST-medlem – vid TCO-kongressen 1999 enhälligt valdes till ny TCO-ordförande. Han avgick som ordförande vid kongressen 2011 och har sedan dess bland annat haft styrelse- och utredningsuppdrag.

2011–2019 Eva Nordmark. Efter arbete som handläggare på Försäkringskassan och högskolestudier samt en period som riksdagsledamot för Socialdemokraterna 1995–1998 blev hon 1999 anställd på SKTF som verksamhetschef i Luleå. 2004 blev hon ordförande för förbundet. När Sture Nordh avgick som TCO-ordförande 2011 valdes den då 40-åriga Eva Nordmark till hans efterträdare. Hon lämnade posten när hon 10 september i år utsågs till arbetsmarknadsminister i regeringen.

Källor: TAM-Arkiv, Statstjänstemannen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA