Vägen tillbaka till arbetslivet
Det finns inga säkra jobb idag. Om du är inställd på det, blir det kanske lite lättare att starta om och aktivt söka nytt jobb.
Ta emot all hjälp du kan få direkt när din arbetsgivare varslat om uppsägning: Kontakta facket, ta reda på vilka möjligheter Trygghetsstiftelsens och Trygghetsrådets avtal ger dig. Besök arbetsförmedlingen. Men säg inte upp dig själv!
Anmäl dig redan första dagen
Ifall du inte lyckats få ett nytt jobb under uppsägningstiden, är det viktigt att du går till arbetsförmedlingen och anmäler dig som jobbsökande redan första dagen du är arbetslös. Detta är ett absolut krav för att du ska få arbetslöshetsförsäkring,
a-kassa. Blanketter och intyg kan ordnas i efterhand, men du kan inte anmäla dig till arbetsförmedlingen retroaktivt.
Hur du ska ansöka om a-kassa skiljer sig något åt beroende på om du blir arbetslös för första gången, eller om du blir arbetslös på nytt under en redan beviljad ersättningsperiod.
För att få ersättning måste du uppfylla vissa villkor. Villkoren fastställs i lagen om arbetslöshetsförsäkringen, ALF, och är kända som grundvillkor, arbetsvillkor, medlemsvillkor och studerandevillkor.
Den som uppfyller grundvillkor tillsammans med arbetsvillkor eller studerandevillkor har rätt till ett så kallat grundbelopp. Uppfyller man dessutom medlemsvillkor, tillkommer en inkomstrelaterad del.
Ersättningen betalas ut en gång per månad. Men kom ihåg att posta dina kassakort i tid!
Vid årsskiftet 2004/2005 hade STs a-kassa nästan 79 000 medlemmar. Under 2004 fick 5 835 av dessa ersättning från a-kassan.
A-kassan samverkar med en rad myndigheter och organisationer, bland annat Skatteverket, Försäkringskassan och Centrala Studiestödsnämnden, CSN.
Säg inte upp dig själv
Grundregeln är att den som sagt upp sig själv stängs av från a-kassan i 45 ersättningsdagar. Det är därför viktigt att inte själv säga upp sig, trots att man mår dåligt.
Arbetslöshetsersättningen är ingen ”yrkesförsäkring”. Du är därför skyldig att acceptera arbete utanför ditt eget yrkesområde. Undantag är de första 100 ersättningsdagarna, då du kan begränsa sökandet av ”lämpligt” arbete till det egna yrkes- och geografiska närområdet. Vad som gäller för just dig framgår i den handlingsplan som du gör upp tillsammans med ”din” arbetsförmedlare.
Ny start genom Trygghetsstiftelsen
Har du blivit varslad eller uppsagd på grund av förändringar eller besparingar inom den statliga sektorn, ska du så fort som möjligt kontakta Trygghetsstiftelsen. Den är bildad och finansierad av parterna på det statliga avtalsområdet och har ett basutbud av aktiviteter på fyra orter i landet: Göteborg, Malmö, Stockholm och Umeå. Varje ort har sitt upptagningsområde.
Basutbudets olika program innehåller allt från karriärplanering, träning i att söka jobb och baskunskaper om IT till grundläggande kunskaper om vad det innebär att starta eget. Stödet är individanpassat.
A och O i Trygghetsstiftelsens arbete är att öka möjligheterna till nytt jobb. Flertalet stödinsatser tar fasta på just detta, men när det inte går, finns det även annan hjälp att få, till exempel pensionsersättning.
Trygghetsstiftelsen ger också råd och stöd till dem som ska arbeta med en avveckling eller omställning, till exempel personalavdelningen och de lokala fackliga organisationerna på den berörda myndigheten.
Trygghetsrådet för bolag och affärsverk
ST-medlemmar med anställning i bolag och affärsverk (Posten, Spårtrafiken, Banverket med flera) omfattas av Trygghetsrådets (TRR) verksamhet.
Grunden för verksamheten är omställningsavtalet mellan Svenskt Näringsliv och Privattjänstemannakartellen, PTK.
Från och med 1 mars 2004 kan du som medlem i ST och anställd inom bolagsområdet teckna en kompletterande inkomstförsäkring. Försäkringen är ett komplement till a-kassan och eventuell avgångsersättning.
Inkomstförsäkringen ger, tillsammans med ersättning från a-kassa och eventuell övrig trygghetsersättning, 80 procent av lönen upp till en lönenivå på 50 000 kronor i månaden under 280 dagar. Kvalifikationstiden är tolv månader.
Så här mycket a-kassa kan du få
o Tillhör du en a-kassa och uppfyller arbetsvillkoret, får du i stället ersättning från den frivilliga, inkomstrelaterade försäkringen. Ersättningen är högst 730 kronor per dag de första 100 dagarna. Det motsvarar 80 procent av en inkomst upp till 20 075 kronor i månaden. Efter de första hundra dagarna är ersättningen högst 680 kronor per dag.
Är du inte medlem i någon a-kassa (eller inte varit med tillräckligt länge för att ha rätt till inkomstrelaterad ersättning) får du endast en grundförsäkring, högst 320 kronor per dag. Grundbeloppet betalas ut tidigast från och med den dag du fyller 20 år.
Gränserna för dagpenningen sätts av regeringen och kan inte påverkas av a-kassorna. Ersättningen är skattepliktig och räknas som pensionsgrundande inkomst.
Så länge får du ersättning
o Båda försäkringarna betalas för högst fem dagar per vecka under en period av 300 ersättningsdagar. Varje ersättningsperiod föregås av fem dagars karens.
Om du fortfarande är arbetslös efter dessa 300 ersättningsdagar, kan a-kassan besluta om förlängning av ersättningsperioden så att den blir 600 ersättningsdagar. Förlängning kan bli aktuell om man inte uppfyller ett nytt arbetsvillkor vid nyprövningen och om man inte anvisats till det arbetsmarknadspolitiska programmet, aktivitetsgarantin. Aktivitetsgarantin är inte tidsbegränsad.