Sätt upp gränser för det gränslösa arbetslivet

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACH2016-06-14

Många känner en press på sig att vara tillgängliga. Men om du har hamnat i ett gränslöst arbete behöver du fundera över hur mycket du egentligen måste finnas till hands.

Av:  Susanne Linde Husbom

Det är eftermiddag och dags att gå hem. Du packar väskan med jobbets laptop, lägger jobbmobilen i fickan och lämnar arbetet. När vardagssysslorna väl är avklarade hemma och barnen har lagt sig kan du äntligen kolla de där mejlen du inte hunnit med under arbetsdagen, trots att timmen är sen och arbetsdagen för länge sedan är över. Tankarna på jobbet rullar i gång och att sova känns avlägset.

Känner du igen situationen? Om det händer ofta bör du fundera över om det är så här det ska vara. I min förra spalt (Publikt nr 6-2016) tog jag upp problemet att vi arbetar för mycket, och ovanstående scenario är en del av det.

Många känner press på sig att vara tillgängliga, och personligen tror jag att det gränslösa arbetslivet är på väg att bli ett av de största arbetsmiljöproblemen inom tjänstesektorn. Det beror inte alltid på att arbetsgivaren kräver att vi ska vara nåbara dygnet runt – utan ofta på att vi faktiskt själva skapar detta krav, kanske för att vi vill göra ett gott intryck.

Om du upplever att du har hamnat i ett gränslöst arbete så tycker jag att du ska ta reda på vilka krav som egentligen ställs på din tillgänglighet.

Min erfarenhet är att det är ytterst få som har krav på tillgänglighet utöver den ordinarie arbetstiden. Undantag finns givetvis, exempelvis om du har beredskap. Men antagligen kommer du att komma fram till att du med gott samvete kan, och kanske också ska, lämna mobilen och datorn kvar på jobbet.

Upplever du att du inte hinner läsa och besvara mejl under ordinarie arbetstid så bör du prata med chefen om hur du ska prioritera arbetsuppgifterna så att det som måste göras hinns med.

Det är chefens ansvar att hjälpa dig att prioritera – men du har också själv ett ansvar för att sätta gränserna.



Susanne Linde Husbom är ombudsman på ST.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA