»Lyxiga« samtal får medarbetarna att reflektera
Medarbetarna ska få chansen att reflektera över sina karriärval – därför erbjuder KTH sina anställda livs- och karriärplanering. »Det handlar inte om omställning på grund av övertalighet utan om att vidareutvecklas i arbetslivet«, säger Catherine Abreu Pimenta, HR-ansvarig.
Alla medarbetare på Kungliga tekniska högskolan, KTH, som varit tillsvidareanställda i tre år på minst halvtid får ansöka om att få gå på livs- och karriärplanering. Varje år genomgår 25 till 30 personer programmet.
– Det är inte alltid att medarbetarna upplever att det är revolutionerande, men man får en genomlysning av sig själv och sina färdigheter och egenskaper. Det är lyxigt, säger STs vice sektionsordförande Eva Pettersson.
De som deltar får under ett halvår träffa en egen coach hos en konsult. Pengarna tas från en partsgemensam pott för omställning.
Eva Pettersson, som själv gått programmet för några år sedan, berättar att det är en omfattande satsning:
– Man träffar coachen ungefär en gång i månaden och har hemuppgifter och gör tester däremellan.
Utbildningen består av ett antal avsnitt som behandlar frågor som »vad kan jag?«, »vem är jag?« och »vad vill jag?«. Det hela utmynnar i utvärdering och karriäranalys.
– Dessutom får man reflektera väldigt mycket över vad man gjort, exempelvis när man upplevt framgångar i livet.
Eva Pettersson jobbar som HR-handläggare. I ett av testen framkom att hon är väldigt ansvarsfull och skulle passa som präst.
Att vara diakon och att arbeta med personalfrågor är inte är särskilt olika, konstaterar hon och säger att hon fått bekräftelse på att hon är på rätt plats i arbetslivet.
Hon tycker att programmet var givande också på det privata planet.
– Man analyserar arbetet, livet i övrigt och vad man vill göra mer av på fritiden och varför man inte gör det. Det är mycket fokus på att utnyttja sina förmågor och nå ett välbefinnande.
Hennes uppfattning är att de som har gått programmet har tyckt att det varit spännande och djuplodande. Många har också fått en aha-upplevelse.
Enligt Catherine Abreu Pimenta, HR-ansvarig på KTH, är syftet med att erbjuda livs- och karriärplanering att främja intern och extern rörlighet. Men främst, säger hon, är det en genomlysning som är till nytta för den anställde själv:
– Tanken är att han eller hon ska utnyttja sin kompetens på bästa sätt och behålla sin anställningsbarhet.
Catherine Abreu Pimenta berättar att arbetsgivaren inte har någon insyn i fakta och tester, och att medarbetaren själv får besluta vad han eller hon vill dela med sig av.
Tanken är dock att resultatet ska bli att medarbetaren tillsammans med sin chef och coachen gör en handlingsplan. Men någon statistik över vilka beslut som tas efter avslutat program finns inte.
– Ibland får medarbetarna insikt om att de är nöjda som det är, ibland vill de sträva mot nya mål inom KTH och ibland finns det några som landar i att de vill byta arbetsplats eller yrke, säger Catherine Abreu Pimenta.
Råd för karriärplaneringen
- Ta in »livet« i en karriärplanering – allt hänger ihop.
- Använd slutsatserna i en handlingsplan.
- Följ upp programmet och handlingsplanen i medarbetarsamtal.