På Arbetsförmedlingen i Gävle väntar en porslinsgroda fylld med godis på nästa ”Lennartpristagare”, berättar med­arbetarna Marianne Jones och Monica Andersson.
Bild: Stéfan Estassy
På Arbetsförmedlingen i Gävle väntar en porslinsgroda fylld med godis på nästa ”Lennartpristagare”, berättar med­arbetarna Marianne Jones och Monica Andersson.

Här firas framgångar på café

SÅ GJORDE VI2020-10-07

På Framgångskaféet kan de anställda på Arbetsförmedlingen i Gävle berätta om goda nyheter. Och varje gång delas ett pris ut till personer som gjort en insats på arbetsplatsen. Det har gett medarbetarna energi och spritt arbetsglädje.

Av:  Enikö Arnell-Szurkos

En gång i månaden samlas all personal för ett stormöte på Arbetsförmedlingens centrala kontor i Gävle – utom i coronatider förstås. Men mötet är inte en gängse planerings- och informationsträff. Här peppar och inspirerar man i stället varandra genom att dela med sig av positiva erfarenheter.

På det så kallade Framgångskaféet, som ordnas av en grupp som kallar sig ”Lennartgruppen”, reser sig olika personer upp och berättar om sina egna små och stora framgångsrika arbetsinsatser.

– Det kan handla om hur man har lyckats få Kalle i arbete efter många år. Hur det plötsligt dyker upp en arbetsgivare som passar bra och allt bara flyter på, förklarar Monica Andersson, arbetsförmedlare, medlem i Lennartgruppen och skyddsombud.

Kollegan Marianne Jones tycker att träffarna ger välbehövlig arbetsglädje.

– Det kan vara rätt tuff arbetsbelastning i perioder. Det är inte alltid vi får beröm utifrån. Men på Framgångskaféet kan vi berätta om allt härligt som också händer. Man är full med energi när man går därifrån.

I slutet av varje Framgångskafé utdelas ”Lennartpriset” i form av ett diplom samt en rosa porslinsgroda fylld med godis till några personer som har gjort en insats för kontoret eller arbetsgruppen. Mottagarna fotograferas och bilderna hängs upp i den gemensamma matsalen.

Tvärt emot vad man skulle kunna tro är det inte någon särskild Lennart som gett namn till gruppen och priset.

– Vi kom nog bara på ett namn. Någon sa: varför inte ”Lennart”? Ingen på jobbet heter Lennart nu, så det passade ju rätt bra, säger Monica Andersson.

Namnet har fått fäste, konstaterar hon.

– I dag är ”Lennart” ett begrepp i huset. Mentaliteten har verkligen spridits.

– Ja, smittspridningen har varit stor, säger Marianne Jones med ett skratt och pratar sedan om hur allt fått anpassas till nya förhållanden i och med coronapandemin.

Det fysiska Framgångskaféet har pausats tillfälligt, men Lennartgruppen har bland annat ordnat quiz i digital form.

– Runt 60 personer var uppkopplade samtidigt och det har faktiskt fungerat rätt bra ändå. Det var ett bra sätt att få ihop dem som jobbar på distans och dem som sitter på kontoret, säger Marianne Jones.

Lennartgruppen på Arbetsförmedlingen i Gävle består av åtta medarbetare och startades redan 2016. Skälet var höga sjuktal, hög arbetsbelastning och en del ”tappade sugar”, förklarar Monica Andersson. Tillsammans med företagshälsovården påbörjades ett arbete med att ta fram fyra konkreta strategier för att främja personalens hälsa: anpassa arbetssätt till förutsättningarna, planera och boka realistiskt, be om hjälp och stöd, samt ta rast och paus.

Dessa punkter är fortfarande grunden för gruppens arbete, som i dag sker i nära samarbete med skyddskommittén.

Sektionschefen Jeannette Radstake Gustavsson är tacksam över medarbetarnas engagemang. Genom att själv delta på aktiviteterna och ge tid och resurser till arbetet vill hon skicka signalen att verksamheten är viktig och prioriterad.

– Vi märker att det har rivits lite murar och att medarbetarna mår bättre på jobbet, säger hon.

Har ni sett resultat i form av färre sjukskrivningar?

– Ja, och det är nog svårt att koppla de lägre sjuktalen till bara ”Lennart”, men jag tror absolut att arbetet har bidragit. Vi har också fått till en röd tråd i hela vårt arbetsmiljöarbete, där gruppen gjort mycket.

Vad, till exempel?

– Det har handlat om sunda arbetsvanor, att våga ta pauser och att det är okej att ha trevligt med kollegerna en halvtimme på arbetstid ibland. 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA