Så får du ut mer av kursen
Bästa tiden för kursen, när är den? Är det bäst att anteckna eller låta bli? Och hur utnyttjar du den dolda resursen – nätverkstillfällena? Karriärcoachen Nina Jansdotter ger dig råd.
Kurser, föreläsningar och konferenser kostar tid, pengar och kraft, både för dig själv och för din arbetsgivare. Blir du överöst av vidareutbildning är det förstås lättare att ta ett och annat bottennapp. Det är värre för den som bara kostas på någon enstaka kurs per år.
Men det finns flera knep för att själv påverka hur mycket du får ut av de kurser du går. Det intygar Nina Jansdotter. Hon är beteendevetare och personlig coach. Hennes klienter är chefer och nyckelpersoner, och coachningen bekostas av arbetsgivaren som en form av kompetensutveckling.
–I grunden arbetar jag med frågorna: Vem är du? Vad vill du? Och hur ska du gå till väga? berättar hon. Det handlar om att du ska kunna prestera så bra som möjligt och samtidigt ha en balans i livet som helhet.
Att välja rätt utbildningar och konferenser, och att sedan utnyttja dem väl, är ett ständigt återkommande ämne i hennes arbete.
–På en kick-off med den egna avdelningen är det kanske viktigast att man har trevligt tillsammans. Men köper du in en kurs särskilt för dig är det desto viktigare att utnyttja resurserna rätt.
1) Välj rätt kurs
Få saker är så irriterande som att sitta igenom en kurs som inte ger en något. Om du har möjlighet att välja: gör en liten undersökning innan du anmäler dig, särskilt om det är mycket tid och pengar som står på spel.
–Arrangörerna brukar kunna förmedla kontakt med tidigare deltagare. Ännu bättre är om du själv kan hitta någon som gått kursen. Fråga hur kvaliteten var och vad kursen gav ett år efteråt.
2) Förbered dig
Alla kurser kan man inte förbereda sig för. Men ska du på en angelägen, faktaintensiv kurs kan det vara bra att vara påläst. Kanske har föredragshållaren skrivit en bok?
–Då startar du lärandet innan. Den som redan har referensramar kan lättare ta till sig det som sägs och ställa frågor.
Det är alltid vettigt att fråga dig vad du vill ha ut av kursen. Då får du också lättare att ställa frågor och påverka kursen i den riktning du själv vill.
3) Gör rum för lärandet
Om du har ett val, se till att tajmingen för kursen är rätt för dig.
–Det kanske inte är så lämpligt att lägga in en helgkurs direkt efter årets värsta arbetsvecka.
Ge dig själv tid före och efter kursen. Skriv in »uppladdning« på sista halva dagen innan. Den här tiden använder du till att tömma hjärnan och ladda batterierna. Avsluta alla »måsten« som ligger och gnager i samvetet, rensa skrivbord och inkorg.
Skriv på samma sätt in »återhämtning«, dagen efter kursen. Under den dagen ska du helst inte boka in några möten eller ha några deadlines.
–Bra kurser kan verkligen tumla om i hjärnan. Glöm inte heller att det tar på krafterna att umgås intensivt med chefer och kollegor man vill visa upp sig för, att vara duktig på dagarna och trevlig på kvällarna.
4) Inta en öppen inställning
Ställ in dig på att lära dig något nytt, även om du kan en del av det som presenteras. Häng inte upp dig på detaljer du ogillar. Sök i stället helheten, leta efter den röda tråden.
–Givetvis behöver du inte köpa allt, men om du väljer att inta en öppen, positiv attityd så har du också lättare att ta till dig ny kunskap. Dessutom blir det roligare.
5) Hitta din lärstil
Är du en sådan som lär dig bäst genom att se eller läsa, får du ut mer av att anteckna och rita bilder av det du hör.
Är du däremot en sådan som bäst tar till dig saker genom att höra dem, gör du klokast i att inte anteckna alls, det blir bara ett störande moment. Några lär sig lättast om de själv får göra och pröva. Är du en av dem bör du i första hand rikta in dig på upplevelsebaserade kurser, workshops med mycket grupparbeten.
–Det finns olika test där du kan hitta din lärstil. Titta till exempel på http://courses.nextlearn.com/quizlearnstyle/.
6) Fråga
Var själv aktiv och ställ många frågor.
–Våga också ställa »dumma« frågor. Ofta är just de frågorna väldigt bra. Har DU inte förstått finns det garanterat andra som inte heller gjort det. De frågor som andra faktiskt kan irritera sig på är snarare förtäckta påståenden som som någon gör bara för att visa sig duktig.
Många gånger lämnar kursledaren ut sin e-postadress. Om inte; fråga efter den. Utnyttja den här möjligheten. En bra kurs genererar tankar långt efter sitt slut. De flesta kursledare längtar efter feedback och uppskattar bara en fråga eller en rapport om dina framsteg efteråt.
7) Nätverka
Det står inte med på schemat, men kan ge oerhört mycket. Ibland är nätverksmöjligheterna till och med mer värdefulla än kursens egentliga innehåll.
Sitt inte bara bredvid dem du
redan känner, utan frottera dig med nya människor.
–Det hjälper ditt lärande om du ventilerar ämnena med någon som kommer från en annan verklighet, med andra sanningar.
Du kan också träffa människor som du kan jobba tillsammans med i något projekt framöver. Eller som kan vara din genväg till ett nytt jobb. Det kan också finnas folk med nyttig fackkunskap. Samla på dig visitkort.
Är bara människor från den egna organisationen med på arrangemanget kan du exponera dig för folk på andra avdelningar. Då får du tillgång till fler ögon och öron inom organisationen.
–Nätverkandets gyllene regel är att ha en generös inställning och hjälpa andra fram. Då får du också hjälp tillbaks.
8) Ha roligt
Humor befrämjar faktiskt lärandet. Skratt sätter igång kemiska processer i hjärnan som ger lugn i kroppen och motverkar stress. Det skapar i sin tur en mer gynnsam inre miljö för lärandet.
–Humorn hjälper oss också att mötas på ett positivt sätt.
9) Reflektera och repetera
När kursen är slut, tänk över vilka som var dina tre viktigaste lärdomar.
–Kanske är det rent av någon mänsklig insikt om dig själv.
Gå tillbaka och titta på gammalt kursmaterial och anteckningar. Repetera då och då – du behöver bara bläddra igenom.
10) Om kursen är dålig
Om du vet redan innan vad du vill ha ut av kursen har du bättre möjlighet att komma med frågor eller önskemål och styra upp kursens innehåll.
Om kursen ändå känns tunn, lägg desto mer av ditt krut på att nätverka.
Om du efter avslutad kurs är missnöjd, undersök möjligheterna att få kompensation. Många arrangörer har »nöjd kundgaranti«.
–De flesta arrangörer är väl införstådda med vikten av nöjda kunder och vet att det ska mycket till innan någon klagar. Det är generellt lättare att få en ny kurs eller rabatter på framtida kurser än att få pengarna tillbaka.