Så bemöter du en besserwisser
Kanske har du en kollega eller chef som kan allt, vet allt och redan provat allt. Och som kommer med tips du inte bett om. Att välja sina strider och sätta tydliga gränser är viktigt för att ha en bra relation med en besserwisser.
Heléne Thomsson, organisationskonsult och doktor i psykologi, beskriver en besserwisser som en person som tror sig ha svar på det mesta – och som gärna talar om det för sin omgivning.
– Kanske har man blivit duktig på någonting, och när man framträder som den här experten får man mycket bekräftelse. Och så blir känslan av att vara duktig, viktig och behövd något man eftersträvar lite för mycket.
Det är normalt att vilja få tyst på en besserwisser, men det finns effektivare sätt än att be någon att sluta komma med goda råd.
– Jag tror att det bästa sättet att få slut på detta långsiktigt är att försöka se den goda intentionen hos den här personen och försöka möta honom eller henne, säger Heléne Thomsson.
En besserwisser på arbetsplatsen bör bemötas med en tydlig, men respektfull gränssättning, säger hon, och ger exempel på hur man kan uttrycka sig: ”i de här sammanhangen behöver jag dig, där är dina råd jättebra, och i de här sammanhangen klarar jag mig själv”, eller ”bra att vi har dig här på avdelningen, jag återkommer till dig, jag vill gärna jobba med det här själv”.
I stället för att säga stopp eller be någon att gå, kan man tillfredsställa behovet av bekräftelse hos besserwissern genom att exempelvis säga ”bra kommentar där, det här tar jag med mig, tack så mycket”.
– Risken är annars att det blir som när ett tjatigt barn står och hoppar och vill säga sin sak. Då är det bättre att, om man nu tar barnmetaforen, sätta sig på huk och ta emot det barnet vill säga och sedan tacka – ”bra, nu vet jag det här”.
Mattias Lundberg, docent i psykologi vid Umeå universitet, framhåller att det är svårt att bemöta en besserwisser eftersom en sådan person inte kommer att ge dig rätt.
– Du får aldrig sådan ömsesidig respons som många är vana vid, i form av svar som ”just det, det har du rätt i, jag ber om ursäkt.”
En anledning är att besserwissern ofta är väldigt kunnig. Inte sällan har en besserwisser lång erfarenhet på en arbetsplats och uppfattas kanske som ett ”levande lexikon”.
– Problemet är att vi andra inte är intresserade av att bläddra i det där lexikonet hela tiden, säger Mattias Lundberg.
Han anser att man bör välja sina strider med en besserwisser, för att inte belasta sig själv för mycket.
– Vi måste hela tiden göra en värdering: Är det värt den insats som krävs för att konfrontera besserwissern? Spelar det egentligen någon roll för dig? Om inte – låt bli. Men om det är viktiga frågor, då kanske det är värt det.
En annan anledning till att det kan vara svårt att bemöta besserwissrar är att de tenderar att vara lite hämndlystna, förklarar Mattias Lundberg.
– Vi blir lite rädda för vad som kan hända om vi tydligt ifrågasätter besserwissern.
Liksom Heléne Thomsson förespråkar Mattias Lundberg strategin att så långt som möjligt försöka hantera en besserwisser på ett smidigt sätt.
Han rekommenderar att man undviker att utmana en sådan person på möten och i stället väljer en mjukare väg. Ett sätt är att föregå besserwissern genom att tidigt lyfta fram honom eller henne som en expert: ”är det så att vi fastnar i mötet så är det skönt att vi har dig”.
– Då har besserwissern redan blivit sedd. Vi får visserligen inte till en långsiktig beteendeförändring men vi hanterar situationen och slipper lyssna när han maler på, säger Mattias Lundberg.
Heléne Thomsson betonar det individuella ansvaret för att möten och grupper ska fungera.
– Man får gå till sig själv och fundera på var den egna gränsen går, och sedan får man återkoppla till den här personen – öga mot öga. Om man vågar.
Väljer man att återkoppla är det viktigt att personen inte känner sig trängd. Att undvika att tolka och värdera vad som sker och i stället beskriva hur man själv reagerar kan vara en effektiv metod, menar Heléne Thomsson.
– Jag-budskap blir inte lika hotfullt för den andra. Så fort vi börjar med: ”du är och petar i allt, du tror dig vara mer kunnig”, uppfattas vi hotfulla och drar i gång någon form av maktspel. Vi vill ju att det här ska bli en start på en utvecklingsprocess till det bättre.
Att vara utsatt för en besserwisser kan innebära att man börjar tro att man själv överreagerar, eller att problemet är att man har svårt att ta emot hjälp. Så kan det visserligen vara för några, konstaterar Heléne Thomsson, men starka reaktioner kan i stället bero på att man upplever att besserwissern begår ett övertramp eller utövar maktspel, menar hon.
– Därför är det viktigt att reflektera en stund: vad var det egentligen som satte i gång detta, vad var det jag reagerade så starkt på?
Fyra råd om hur en besserwisser kan hanteras
- Välj dina strider. Fundera på om du behöver konfrontera personen eller om det är effektivare med en annan väg.
- Ibland kan det vara enklast att tillfredsställa besserwisserns behov av bekräftelse, exempelvis genom att tacka för bra inspel och förklara att du gärna hör av dig när du behöver mer hjälp.
- Fundera över dina egna gränser och bemöt en besserwisser med tydlighet och respekt.
- Försök se till besserwisserns goda intentioner.