Minska stressen – och sov bättre
När dålig nattsömn beror på jobbstress gäller det att gå till roten av problemet. Men har du tillfälliga sömnproblem finns knep som kan hjälpa dig att somna på kvällen – och hålla dig pigg under arbetsdagen.
Var fjärde kvinna och var femte man inom TCOs förbund ligger vaken minst en natt i veckan på grund av jobbet. Bland ST-medlemmar är siffran ännu högre: mer än var tredje kvinna får sin sömn störd av jobbstressen. Det visade en rapport från TCO nyligen.
– Det här är inget individproblem, utan kopplat till strukturella problem på arbetsplatserna, säger Jana Fromm, en av utredarna bakom rapporten.
Statistiken visar nämligen att de som låg vakna också i högre grad hade:
- svagt stöd från sin chef när det gällde hur arbetet skulle prioriteras,
- lågt i tak, problem sopades ofta under mattan,
- hög anspänning, alltså höga krav och liten möjlighet att påverka.
– Även hot och våld kan spela en stor roll där det förekommer. Vi ser också i allt högre grad att flexibelt arbete, utöver sina positiva sidor, även kan ha en stressande effekt, säger Jana Fromm.
Hon vill uppmana alla att börja prata om detta på arbetsplatsen, i stället för att försöka lösa problemet var och en på sin kammare.
För den som har svårt att somna finns det många knep och övningar, men som Gunnar Aronsson, professor i arbetspsykologi vid Stockholms universitet, säger:
– Man kan inte ha 30 procent som måste göra andningsövningar för att fungera på arbetsplatsen. Det går ju inte.
Även han vill slå ett slag för att ta tag i det på arbetsplatsen som orsakar stressen.
Det finns goda skäl att ta störd sömn på allvar, menar Torbjörn Åkerstedt, chef för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och för Stockholm Stress Center, i samarbete med Karolinska institutet.
Sömnproblem under en längre tid kan leda till utbrändhet och stressrelaterade reaktioner. Till slut kan det bli ett kroniskt tillstånd, som inte längre beror på akut stress utan är en kronisk uppreglering av den fysiologiska aktiveringen. Och det är mycket svårare att ta sig ur.
– Där kan man behöva hjälp av terapeuter av olika slag, säger Torbjörn Åkerstedt.
I första hand kan den hjälpen bestå av kognitiv beteendeterapi, KBT.
Om man haft besvär en längre period, och inte längre tycker att man fungerar på dagarna, är det dags att söka vård. Torbjörn Åkerstedt tycker att tabletter är en nödlösning.
– Det kan man möjligtvis ta för kortvariga problem eller i väntan på terapitid.
Men den som har sömnstörningar av mer tillfällig natur kan ha god hjälp av god sömnhygien och enkla insomningstekniker.
För sömn behöver vi. Effekten av sömnbrist brukar märkas redan efter första natten.
Hjärnan arbetar långsammare, vi blir segare och mer korkade. Så fort vi går ned i aktivitetsnivå vill hjärnan stänga av. Det är det vi upplever som sömnighet.
– En rad studier har visat att människor som har sovit dåligt har två till tre gånger så hög benägenhet att råka ut för alla möjliga typer av arbetsplatsolyckor. Och av alla olyckor på våra vägar beror troligtvis lika många på sömnbrist som på alkohol, säger Torbjörn Åkerstedt.