Hett i kylan

PÅ JOBBET: DITT JOBB2006-01-31
Av:  Carina Roxström

I det kalla vintervädret kan det vara både gott och hälsosamt att satsa på något hett. Ingefära och chili piggar upp och är utmärkta förkylningslindrare. Båda innehåller capsaicin, som har antiinflammatoriska effekter och även stimulerar vår aptit och matsmältning.

Ingefära är en gammal läkeväxt. Inom den kinesiska medicinen används den för att pigga upp hjärnan, stärka hjärtat och lindra magvärk. Både som torkad, mald och färsk stärker den immunsystemet och torkar ut slem. När en rivigt ond hals behöver något lent: häll kokande vatten över riven ingefära i en kopp. Låt dra en stund och söta med honung. I maträtter trivs ingefäran fint med vitlök, i efterrätter med kanel och muskot.

Styrkan av en chili beror på mängden capsaicin i frukten. Små mängder i maten stimulerar frisättningen av endorfiner, kroppens eget morfin, ökar välbefinnandet och gör oss mindre känsliga för infektioner och andra retningar. Chili innehåller också vitaminerna C och A, som båda är viktiga antioxidanter.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA