Hett i kylan
I det kalla vintervädret kan det vara både gott och hälsosamt att satsa på något hett. Ingefära och chili piggar upp och är utmärkta förkylningslindrare. Båda innehåller capsaicin, som har antiinflammatoriska effekter och även stimulerar vår aptit och matsmältning.
Ingefära är en gammal läkeväxt. Inom den kinesiska medicinen används den för att pigga upp hjärnan, stärka hjärtat och lindra magvärk. Både som torkad, mald och färsk stärker den immunsystemet och torkar ut slem. När en rivigt ond hals behöver något lent: häll kokande vatten över riven ingefära i en kopp. Låt dra en stund och söta med honung. I maträtter trivs ingefäran fint med vitlök, i efterrätter med kanel och muskot.
Styrkan av en chili beror på mängden capsaicin i frukten. Små mängder i maten stimulerar frisättningen av endorfiner, kroppens eget morfin, ökar välbefinnandet och gör oss mindre känsliga för infektioner och andra retningar. Chili innehåller också vitaminerna C och A, som båda är viktiga antioxidanter.