Bevara det gröna nyttigt
Kokvarning Grönsaker och frukt innehåller mycket vitaminer, men tyvärr förstörs de ofta vid tilllagning eftersom de är känsliga för höga temperaturer. Kokning lakar vanligtvis ur de vattenlösliga vitaminerna C och B. Ju mer kokvatten du har, desto större risk att vitaminerna försvinner.
Ett bra tips för att bevara vitaminerna är att koka upp vattnet först innan du lägger i grönsakerna. Vissa studier visar att uppvärmning i mikrovågsugn påverkar vitamininnehållet mer negativt än vanlig kokning.
Men! Det finns exempel på tillagning som ökar tillgängligheten av vissa näringsämnen. Kokar du morötterna så ökar till exempel upptaget av beta-karoten, som omvandlas till A-vitamin i kroppen.
Ånga på! Den bästa tilllagningen av grönsaker är annars att ångkoka dem. Ta upp dem precis när de mjuknat!
Bra och billiga ångtillsatser till kastrullen hittar du i asiatiska matbutiker.
Det allra bästa om du vill behålla vitaminerna lär vara att inte tilllaga maten alls. Komplettera med rårivna grönsaker på middagsbordet!