Therese Svanström valdes till ny ordförande för TCO vid en extrakongress i december.
Bild: Casper Hedberg
Therese Svanström valdes till ny ordförande för TCO vid en extrakongress i december.

Vill prioritera omställning i arbetslivet

TCO2020-01-23

Att göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.

Inte sedan industriella revolutionen har arbetsmarknaden genomgått en så stor förändring som nu, enligt TCOs nya ordförande Therese Svanström, som tillträdde i december.

– De fackliga organisationerna behövs mer än någonsin, säger hon.

TCO, Tjänstemännens centralorganisation, är en facklig centralorganisation där ST ingår, tillsammans med bland andra Unionen, Vision, Vårdförbundet och Lärarförbundet. TCOs uppgift är att påverka politiken och samhällsutvecklingen för ett bra arbetsliv, med medlemsförbundens särskilda villkor i fokus.

Therese Svanström har en gedigen bakgrund inom TCO-familjen, som hon själv uttrycker det. Under tio år arbetade hon på olika tjänster inom fackförbundet Vision. Senast kommer hon från jobbet som kanslichef på Unionen. Däremellan arbetade hon som politisk sakkunnig i Regeringskansliet och som statssekreterare på socialdepartementet hos socialdemokraten Annika Strandhäll.

– Jag har ett enormt engagemang för TCOs frågor och medlemmar.

För många medlemmar i medlemsförbunden är TCO något ganska diffust. Varför är TCO viktigt för den enskilde medarbetaren på statligt uppdrag?

– Hela vårt samlade påverkansarbete är viktigt. Som exempel har vi legat på regeringen hårt att skynda långsamt när det gäller omställningen av Arbetsförmedlingen. Nu försöker vi påverka så att de politiska besluten går i en riktning som gör att STs medlemmar fortsätter vara viktiga bärare av en vettig och bra arbetsmarknadspolitik.

Bland många viktiga frågor hamnar just omställning högst när Therese Svanström får ranka.

– Digitaliseringen och globaliseringen förändrar arbetsmarknaden. Nya jobb tillkommer, gamla försvinner och kunskapskraven förändras. I denna omställning måste de fackliga organisationerna ta en tydlig och synlig roll för att bidra till trygghet för medlemmarna, säger hon.

Sedan tidigare har TCO tagit fram ett förslag till omställningsuppdrag till högskolan.

– Högskolans roll behöver bli mindre traditionell och följa med arbetsmarknadens utveckling, till exempel genom att erbjuda korta, flexibla kurser för yrkesverksamma, säger Therese Svanström.

TCO har tidigare intagit en negativ inställning till Miljöpartiets förslag till utvecklingstid, som finns med i januariavtalet. Men Therese Svanström vill i dagsläget inte förkasta förslaget, som jämförs med friåret.

– Jag har inte hunnit landa i det förslaget än, men för att klara omställningen tror jag att vi måste vara kreativa och öppna för många olika slags lösningar.

En annan viktig fråga för TCO just nu är hur det kan skapas förutsättningar för ett hållbart arbetsliv.

– I mångt och mycket är det en fråga som måste tas på arbetsplatserna i dialog mellan fack och arbetsgivare, men det finns ett signalvärde i att TCO driver frågan i en politisk kontext.

Hur tycker du att trygghetssystemen fungerar i dag, till exempel arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen?

– Ersättningsnivåerna har urholkats och TCO har lämnat ett konkret förslag på nya ersättningsnivåer. När det gäller sjukförsäkringen så måste vi först och främst fokusera på att man inte ska bli sjuk av jobbet. För det andra måste stödet för att komma tillbaka i arbete bli bättre. Samordningen mellan olika aktörer, till exempel Försäkringskassan, arbetsgivare och rehabiliteringsinstanser måste ses över, säger Therese Svanström.

Ytterligare en fråga som TCO kommer att prioritera under hennes ordförandeskap är vikten av att värna den svenska modellen.

– Vi lever i en globaliserad värld och arbetsmarknaden influeras av andra delar av världen där man inte känner till vårt system. Även här i Sverige tycker jag att kunskapen är låg. Det är viktigt att vi som parter lyfter fram värdet av den svenska modellen.

EU-kommissionens aktuella förslag om en lagstiftning om minimilöner skulle kunna bidra till att den svenska modellen sätts ur spel, menar Therese Svanström.

– Jag har stor förståelse för att det i Europa finns arbetsmarknader där något måste göras, men jag tror inte på minimilöner som modell för schysta arbetsvillkor. För Sveriges del, som har haft en bra löneutveckling, skulle det kunna innebära att löneutvecklingen pressas neråt.

I Sverige finns tre stora fackliga centralorganisationer, varav TCO länge varit näst störst. I dag har TCO cirka 1,4 miljoner medlemmar och förväntas snart gå om LO i medlemsantal.

I det offentliga samtalet likställs ”facket” ofta med LO. Vad krävs för att förändra den bilden?

– Det är klart jag vill att TCO-medlemmarnas villkor och frågor ska lyftas så mycket som möjligt, men jag vill inte måla upp någon konfliktbild mellan facken. Det viktiga är att den samlade fackföreningsrörelsen syns och hörs i debatten.

Enligt Therese Svanström är den grund facket vilar på en av dagens viktigaste samhällsfrågor, nämligen demokrati.

– Facket har alltid arbetat utifrån demokratiska värderingar, men utan att göra så stor sak av det. Nu är det dags att kliva fram och vara förebild. Jag tror att vi har en viktig roll att fylla där.

TCO är en politiskt obunden organisation, men oberoendet har ibland ifrågasatts. TCOs tidigare chefsekonom Mikael Sandström lämnade till exempel sitt jobb i protest mot förra ordföranden Eva Nordmarks uttalanden i regeringsfrågan 2018 och menade att hon tagit partipolitisk ställning.

Du har ju själv en bakgrund inom socialdemokratin, hur hanterar du det? Behöver TCO tydligare markera sitt partipolitiska oberoende?

– Jag har flera gånger gått in och ut ur politiken. För mig är det inga konstigheter. Jag tror på TCOs partipolitiska obundenhet och kommer att markera den framöver. Och jag anser att man varit tydlig med det tidigare också. TCOs arbete har sin utgångspunkt i beslut fattade av kongressen och vilka partier som tycker som TCO går inte att göra så mycket åt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA