Utomeuropéer får inte jobb i staten
Ett offentligt franskt företag beslutade nyligen att börja anställa utomeuropéer. Men fortfarande portas invandrare från miljontals statliga jobb.
I början av 90-talet öppnades den franska offentliga arbetsmarknaden för EU-medborgare. Men för ”utomeuropéerna” är än idag omkring sju miljoner arbetstillfällen i Frankrike helt eller delvis otillgängliga. Lejonparten utgörs av statliga jobb.
Nyligen väckte dock det parisiska kollektivtrafikbolaget RATP stor uppmärksamhet, genom att meddela att det även ska börja anställa folk som inte har EU-pass.
– Jag tror tyvärr inte att detta beslut ska tolkas som en ny trend. Den statliga rasismen är så inbyggd i systemet att det kommer att ta lång tid innan den försvinner, säger Philippe Bataille, sociolog och specialiserad på diskrimineringsfrågor.
Han förklarar fenomenet med att Frankrike sedan industrialismens början är ett stort immigrationsland och att barriärer mot utlänningar har upprättats vid varje ekonomisk kris.
– Problemet är att invandringen har förändrats, men att regeln finns kvar. Den utgör nu ett allvarligt integrationshinder för invånare med utländsk bakgrund, säger Philippe Bataille.
Han hävdar att ”protektionismen” är utbredd ute på arbetsplatserna, även om de franska fackliga centralorganisationerna anser att regeln är absurd.
– När man ger EU-medborgare tillträde till den offentliga sektorn finns det absolut ingen anledning att utesluta andra invandrargrupper, säger Bernard Lhubert hos fackförbundet CGT.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.